Twee IBA-studenten zijn eind mei uit hun kamer in het F-gebouw gezet wegens mishandeling van een medestudent. De EUR neemt de zaak hoog op en bekijkt of de studenten van de opleiding kunnen worden verwijderd. Verhuurder Stadswonen noemt hun gedrag ‘onacceptabel’.

Het incident vond plaats in het F-gebouw op campus Woudestein, waar enkele tientallen buitenlandse studenten gehuisvest zijn. De mishandelde student is een van de twee residential assistants (RA) die in opdracht van verhuurder Stadswonen, de huisregels in het gebouw moeten handhaven en ook in het pand wonen.

Drank

De student kreeg enkele klappen en liep verwondingen aan het gezicht en een lichte hersenschudding op, waarvoor hij werd behandeld in het ziekenhuis. De student heeft aangifte gedaan en de politie onderzoekt de zaak nog. Verder vernielden de studenten de kamerdeur van de RA met een brandblusser. Onder hen was ook iemand die niet in het gebouw woonde en waarvan onbekend is of hij aan de EUR studeert. Vermoedelijk was er drank in het spel.

De ochtend na het incident hebben twee leden van het groepje amokmakers een uithuisverklaring ondertekend van Stadswonen en hebben ze hun kamer direct moeten ontruimen. Het is niet bekend waar ze nu verblijven.

Voorspellen

Het is voor het eerst dat een dergelijk ernstig incident plaatsvindt sinds in september het F-gebouw bewoond is. Wel hadden de twee RA’s eerder een groepje bewoners, onder wie de twee studenten die uit hun kamer zijn gezet, aangesproken op overlast gevend gedrag, aldus het slachtoffer. “Maar nooit was de overlast dusdanig dat je kon voorspellen dat dit zou gebeuren”, zegt Annemarieke Van Ettinger-Van Herk, manager wonen en werken van Stadswonen.

Onder de indruk

Zij noemt het ‘verontrustend’ en ‘buitenproportioneel’ dat studenten zover kunnen komen dat ze een medestudent in elkaar slaan. “Onze eerste zorg is uitgegaan naar de RA, die behoorlijk onder de indruk was van hetgeen is gebeurd. Samen met de beveiliging van de EUR en de faculteit hebben we snel kunnen handelen. Die jongens mogen niet meer in of in de buurt van het F-gebouw komen. Ik denk niet dat we ons beleid hoeven aan te passen. Ik ga er vanuit dat het een incident was, en blijft.”

“RSM beraadt zich op dit moment nog op maatregelen, maar wil daarbij uiteraard wel zorgvuldig te werk gaan. Wel moet hoe dan ook uit de maatregelen blijken dat dergelijk gedrag bij RSM en op de Woudestein campus absoluut niet wordt getolereerd”, aldus Adri Meijdam, Executive Director IBA.WG/CM