Dat wordt zweten: vijftig leden van studentenvereniging Laurentius stappen 24 juli op hun racefiets op weg naar Spanje. Een lustrumtraditie voor het goede doel..

In totaal zullen de studenten 1857 kilometer afleggen vanaf hun sociëteit ‘Huesca’ naar de Noordspaanse plaats Huesca in het kader van hun 19e lustrum. Deze eindbestemming is niet toevallig gekozen, want het is de geboortestad van de Heilige Laurentius. Inmiddels is de fietstocht naar Spanje een lustrumtraditie geworden. In 1979 vertrok voor het eerst een groep Laurentianen zuidwaarts.

Sponsor

De deelnemers laten zich sponsoren door vrienden en familie. De opbrengst van de reis doneren zij aan de Richard Krajicek Foundation, die sportieve activiteiten voor jongeren wil stimuleren. Laurentius kiest voor dit goede doel, omdat het aansluit bij het thema van het lustrum: ‘playground’.

Fanatiek trainen

Preses Laura Berendsen vreest dat ze het zwaar gaat krijgen tijdens de fietstocht. De gemiddelde dagafstand bedraagt immers zo’n 120 kilometer. “Iedereen is fanatiek aan het trainen op hun nieuw aangeschafte racefiets, maar daar heb ik als bestuurslid minder tijd voor.” En dan moeten de deelnemers ’s avonds ook nog hun eigen tentje opzetten. “Gelukkig zijn er ook een paar rustdagen ingebouwd en worden alle spullen vervoerd door twee meereizende vrachtwagens.”

Huesca

Feesten

Het is de bedoeling dat de studenten aankomen in Huesca in de feestweek ter ere van de geboortedag van Laurentius op 10 augustus. “We pikken dan nog mooi een feestje mee”, aldus de preses. Om stoom af te blazen zullen de studenten nog een paar dagen in Barcelona verblijven, voordat ze terugvliegen naar Rotterdam. LJ