[14-06-10 Update] Herman van der Heden, eerstejaars economie op de de Erasmus Universiteit, bleek uiteindelijk de beste handelaar van het spel. Hij won in totaal 550 euro. Wekenlang stond hij op nummer één. Voor het gewonnen geld heeft hij al plannen: “Ik ga het beleggen op de gewone beurs”. Herman heeft nog geen idee in wat voor aandelen. Geleerd over Sudan heeft hij zeker: “Het aankomend referendum over een onafhankelijk Zuid-Sudan was nieuw voor mij”. Als handelaar pur sang vindt hij wel dat het zwaartepunt van het spel meer op het handelen zou moeten komen te liggen, buiten zaken als chats of quizvragen.

Eerstejaars student economie Herman van der Heden heeft een neusje voor beleggen. Althans, in het online beleggingsspel Peace Inc.. Maandag werd hij de eerste weekwinnaar en verdiende daarmee 100 euro.

In Peace Inc. draait het om slim handelen in de veiligheid en ontwikkeling in Sudan. Aan de hand van nieuwsberichten schatten spelers in hoe het staat met het vredesproces en welke media-aandelen populair zullen worden. In feite kopen zij met de aandelen dus positieve of negatieve berichtgeving. Stel, de berichtgeving is negatief, dan zullen de deelnemers negatieve media-aandelen kopen. Maar die moeten ze weer kwijt zijn zodra de berichtgeving omslaat naar positief.

Kick

“Het is de kick om zo snel mogelijk in te springen op de toonzetting van de media. Wie er namelijk als eerste bij is, betaalt nog een lage prijs voor een aandeel. Hoe meer vraag naar dat aandeel, hoe duurder die uiteraard wordt”, legt Van der Heden uit. De student is naar eigen zeggen zeer geïnteresseerd in de beurs en bezit verschillende ‘echte’ aandelen. Ook is hij lid van de Rotterdamse studentenbeleggingsvereniging B&R.

Aanvoelen

Het is niet zo dat de economiestudent, die meespeelt onder de naam ‘Anonymous’, dagelijks aan het handelen is in Peace Inc.. Volgens hem zijn er slechts een paar momenten in de week echt van belang. “Als op maandagmiddag de weekbalans wordt opgemaakt, is het zaak dat jouw aandelenpakket qua ‘sentiment’ (overwegend positief, dan wel negatief) het beste overeenkomt met de gemiddelde teneur van de nieuwsberichten van afgelopen week. Als je dat goed hebt aangevoeld, krijg je bonuspunten.”

Kinderen in Soedan (Foto: JCKole)

Meedoen kan nog

Volgens Jeroen van der Most, de organisator van Peace Inc., moeten de deelnemers inzicht hebben in marktwerking, de waarde van aandelen en hoe zij de mediaberichtgeving moeten interpreteren. Op dit moment spelen ongeveer 120 mensen het spel, wat nog loopt tot en met 31 mei. Nieuwe deelnemers kunnen op elk moment instappen en starten met het gemiddeld aantal punten van de overige spelers.

‘Vergeten’ land

Organisator Upact koos ervoor om het spel rondom Sudan af te laten spelen, omdat in dit land nog steeds veel conflicten zijn, terwijl de media daar nauwelijks aandacht aan schenken. Op deze manier wil Upact het land weer onder de aandacht brengen. Daarom is Peace Inc. ook gekoppeld aan de aandachtscampagne ‘Scream for Sudan’. LJ

Bekijk de video van Peace Inc.