De failliet verklaarde Academia Vitea kan geen doorstart maken aan de Erasmus Universiteit, zoals oprichter en hoogleraar culturele economie Arjo Klamer wenste. De Saxion Hogeschool kaapt de naam namelijk voor zijn neus weg.

De Academia Vitea ging in februari van dit jaar failliet. Op deze miniuniversiteit konden vwo’ers tegen betaling van negenduizend euro collegegeld een jaar studeren voordat ze naar een grote universiteit zouden gaan. Het vakkenaanbod bestond uit een brede selectie van onderwerpen uit de wetenschap en de kunsten.

Doorstart

Het faillisement ging Klamer aan het hart en hij pleitte daarom voor een doorstart. Eén van de meest waarschijnlijke opties was een vervolg aan de Erasmus. “Ik ben aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om Academia Vitae binnen de context van de EUR te realiseren”, zei Klamer nog in maart van dit jaar.

Een doorstart lag voor de hand omdat Klamer als hoogleraar nog aan de EUR nog verbonden was en omdat de failliete instelling zo’n 23.000 euro schuld had aan de universiteit.

Saxion

Naast gesprekken met de Erasmus, ging Klamer ook in gesprek met Saxion. De voorzitter van de Raad van Bestuur van Saxion zei daarover vandaag (donderdag) in de Deventerse krant De Stentor  het volgende: “Het bestuur zat op onze lijn, maar Klamer wilde een soort stichting waarvoor de financiële verantwoordelijkheid bij ons lag. Dat konden we niet verantwoorden.”

Klamer meldt op zijn beurt in dezelfde krant dat hij het gevoel heeft dat Saxion na het faillisement de merknaam voor zijn neus wegkaapte. “Ik bood 1500 euro. Saxion betaalde volgens de curator 10.000 euro.”

Ondanks alles, meldt de krant, zijn de kansen op nadere samenwerking toch nog niet verkeken. Saxion wil Klamer nog altijd inhuren en ook de hoogleraar houdt die mogelijkheid nog open. GH