Taalliefhebbers opgelet: vanaf vandaag kan iedereen opvallende woorden en uitdrukkingen achterlaten bij het Meldpunt Taal. Er komt een aparte rubriek voor studententaal.

Eind april vroeg NRC-columnist Ewoud Sanders zich af waarom natuurliefhebbers op allerlei websites hun waarnemingen kunnen melden over het bloeien van bloemen of het uitvliegen van jonge vogels, terwijl er nergens een meldpunt was voor taalobservaties.

Anderhalve maand later is de website online. Iedereen die iets opvallends hoort of leest, kan dat vanaf vandaag melden op het Meldpunt Taal. Er zijn allerlei rubrieken, zoals ‘nieuwe woorden’, ‘kindertaal’ en ‘opvallende uitspraak’.

‘Zooien’

Studententaal krijgt waarschijnlijk vandaag al een eigen rubriek, verwacht Sanders. Daarin krijgen woorden als ‘afpilsen’ en ‘zooien’ een plek. Sanders wil ook graag van docenten weten wat hun opvalt aan het taalgebruik van studenten.

Hier en daar is op internet al wel studententaal verzameld en in 1991 kwam er ook een studentenwoordenboek uit. Maar studententaal verandert snel.

Het meldpunt is een samenwerkingsverband tussen allerlei instellingen, waaronder het Meertens Instituut, het Instituut voor Nederlandse Lexicologie, het Genootschap Onze Taal en uitgeverij Van Dale. Die werken voor het eerst samen. HOP