Op een bijeenkomst in het Rotterdamse gemeentehuis werden vandaag vier van de beste projecten waarin gemeente en universiteit samenwerkten in het zonnetje gezet. Het project ‘Klaar voor een kind’ won uiteindelijk de ‘Gezonder Rotterdam 2010’ prijs.

In het project staat de hoge babysterfte in Rotterdamse achterstandswijken centraal. Die sterfte kan in sommige gevallen oplopen tot dik dertig procent. De ambitie is om dat cijfer door voorlichting en betere zorg binnen tien jaar terug te brengen tot het – ook al niet lage – landelijke gemiddelde van tien procent.

Dinerbon

In het project focust men vooral op zorg vóór de zwangerschap. Op die manier kunnen toekomstige ouders weloverwogen tot een keus komen en kan men van tevoren eventuele sociale problemen of gezondheidsproblemen aanpakken.

Het project werd gekozen tot beste vanwege het vernieuwende onderzoek en de vele sociale problemen die het onderzoek ook buiten de centrale doelstelling weet aan te kaarten. De winnaars ontvingen als blijk van waardering een dinerbon van duizend euro.

Indicatoren

Net niet in de prijzen viel een presentatie over een project rond empowerment. Het gaat daarbij om het gevoel van vrijheid dat mensen, die door adviezen van leefstijladviseurs bijvoorbeeld aan het fietsen of zwemmen sloegen, ervaren. Het doel van de onderzoekers was om de subjectieve beleving van empowerment in een lijst met objectieve indicatoren te vangen. Dat is gelukt.

Tot slot was er ook aandacht voor projecten om besmettingen met Hepatitis C onder drugsverslaafden en Hepatitis B onder de Rotterdams-Chinese bevolking in kaart te brengen (en op te lossen). GH