Nederland is gebaat bij een snelle formatie, zegt hoogleraar politicologie Rinus van Schendelen vandaag in Metro. Toch verwacht hij niet dat er snel een nieuw kabinet is.

Op dit moment onderzoekt informateur Uri Rosenhal of de VVD samen kan gaan regeren met de PPV en het CDA. Volgens Van Schendelen moet Rosenthal tempo maken met zijn gesprekken met de partijleiders, want dan moeten zij kiezen. “Kijk, alles heeft plussen en minnen, maar als je denkt dat je de tijd kunt nemen om die uit te praten en weg te strepen, dan heb je het mis. Meer bedenktijd vergroot namelijk de kans dat de deelnemers op hun schreden terugkeren.”

Chique

Ondanks dat Rosenthal voort moet maken, vindt de hoogleraar het terecht dat hij eerst met alle partijleiders heeft gesproken. “Het is chique andere partijen het gevoel te geven dat ze meetellen. Dat kan later nuttig zijn.”

Maak lijstje

Van Schendelen raadt de partijleiders verder aan om snel een lijstje te maken met geschikte ministers en staatssecretarissen. “Daarmee heb je het beste onderhandelingsitem te pakken wat je maar kunt bedenken. Eén klinkende naam brengt al snel versnelling in het proces.”

Van Schendelen heeft zelf ervaring als formateur, want in 2002 smeedde hij in vijf dagen een Rotterdamse coalitie tussen Leefbaar Rotterdam, de VVD en het CDA. LJ