Dankzij subsidie van NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, kan het Erasmus MC een driedimensionale microscoop met enorm goede resolutie aanschaffen. De subsidie van 900.000 euro is een flinke bijdrage in de aanschaf van dit apparaat dat ruim een miljoen kost.

De microscoop waarom  het om gaat is de ‘Structured Illumination Microscope’. Dit zal de eerste fluorescentiemicroscoop in Nederland zijn met een sterk verbeterd oplossend vermogen in breedte én diepte. “Met dit apparaat kunnen we tot acht keer kleinere details zien van celonderdelen, dan tot dusver mogelijk was met conventionele apparatuur”, vertelt moleculair celbioloog Adriaan Houtsmuller. Hij is hoofdaanvrager van deze subsidie.

Dit is een celkern. Het reguliere beeld links is beduidend minder scherp dan het beeld met de nieuwe techniek (rechts).

Samen met zijn collega Gert van Capellen heeft hij een aantal jaar geleden het Optical Imaging Center opgericht aan het Erasmus MC. Het centrum is een innovatie- en onderhoudscentrum voor de lichtmicroscopen die in het medisch centrum aanwezig zijn.

Het nieuwe apparaat is een belangrijke aanvulling. Houtsmuller: “Met behulp van laser kunnen we laagje voor laagje, en in veel meer detail dan tot nu toe mogelijk was, in cellen kijken. We kunnen nu dus beter bestuderen hoe eiwitten in cellen samenwerken als ze hun functies uitoefenen: waar komen ze op welk moment samen en wat doen ze daar met elkaar? Dit willen we doen bij gezonde cellen en bij zieke cellen. Hierdoor krijgen we inzicht in wat er exact misgaat in de cel bij bijvoorbeeld verouderingsziekten en kanker. Kortom: we willen de anatomie van de cel beter leren begrijpen.”

In de loop van dit jaar zal het innovatieve apparaat aangeschaft worden. Momenteel worden de opties van enkele producenten vergeleken. Elke twee jaar geeft NWO subsidies voor grotere investeringen in apparatuur. De aanvraag van Houtsmuller en collega’s werd gehonoreerd. Het apparaat komt in Rotterdam te staan, maar is ook beschikbaar voor onderzoekers buiten het Erasmus MC. MM