Tijdens het lijsttrekkersdebat op de Erasmus Universiteit gisteravond, georganiseerd door de Economische Faculteitsvereniging Rotterdam en actualiteienprogramma EénVandaag, klonk weinig nieuws. De vermoeid ogende lijsttrekkers debatteerden in drie rondes over de sociale zekerheid, integratie en de economie. Zij draaiden echter hetzelfde riedeltje af als in de afgelopen weken. Een beeldoverzicht.

Job Cohen (PvdA) kijkt voorafgaand aan het debat ontspannen en geamuseerd de volle zaal in. Hij houdt zich goed staande tegenover zijn opponenten en laat zich niet afleiden als de zaal rumoerig wordt op het moment dat hij zich verspreekt.

Mark Rutte (VVD) zoekt en vindt bekenden in de zaal. Groepjes jongeren van verschillende partijen waren aanwezig. Zij waren te herkennen aan hun VVD-, CDA-, of PvdA-kleding.

Femke Halsema (GroenLinks) wil de leiding nemen om het sociale zekerheidsstelsel te hervormen. Ze nodigde haar SP-collega Emile Roemer daarom uit om gezamenlijk het AOW-akkoord, dat de werkgevers- en werknemersorganisaties afgelopen vrijdag overeenkwamen, over te nemen. Roemer ging hier hiet in mee en praatte eromheen.

Geert Wilders (PVV) probeert in één minuut Job Cohen ervan te overtuigen dat de islam een halt moet worden toegeroepen. “Ik moet een kogelvrij vest dragen, omdat ik doodsbedreigingen ontvang van moslims. Dat zou niet gebeuren als ik joden of christenen zou beledigen.”

Emile Roemer en Femke Halsema kijken strijdlustig naar de lijsttrekkers aan de ‘rechtse’ overkant. Roemer constateerde het volgende naar aanleiding van het pleidooi van Wilders: “Stel dat morgen alle moslims katholiek zouden worden, dan zijn de problemen heus niet zomaar opgelost, zoals de files en de criminaliteit.”

Jan Peter Balkenende (CDA) verweert zich wanneer hij door Mark Rutte hard aangevallen wordt op de slappe hervormingen in kabinet Balkenende IV.

Presentator van EénVandaag, Pieter Jan Hagens, leidt het debat in goede banen. Dit debat werd al voor de 9e keer georganiseerd door het actualiteitenprogramma EénVandaag in samenwerking met de Economische Faculteitsvereniging Rotterdam.

Fotografie: Frank Versteegen / &Creative

Bekijk de uitzending van EénVandaag

sitestat