Het afschaffen van de studiebeurs zal islamitische jongeren hard treffen, menen de studentenbonden. Want veel van hen mogen vanwege hun geloof geen rente betalen of ontvangen. Maar die opvatting lijkt enigszins achterhaald.

Misschien gaan islamitische jongeren straks minder vaak naar het hoger onderwijs, opperen studentenbonden ISO en LSVb vandaag in de Telegraaf. “Wij weten het niet, maar de politieke partijen weten het ook niet”, licht LSVb-voorzitter Jasmijn Koets toe. “Het is schokkend dat politici zich blindstaren op bezuinigingen en niet meer over eventuele onvoorziene gevolgen na willen denken.”

Foto Michelle Muus

Slim spelen

“Een non-argument”, reageert Zouhair Sadiki van de Marokkaanse studentenvereniging Eurabia. “Wellicht dat een enkele moslim die zeer strikt in de leer is hier problemen mee heeft, maar de meesten vinden dat er om te kunnen studeren offers gemaakt moeten worden. En lenen is daar een voorbeeld van.” Het verbaast hem niet dat de bonden hier nu mee naar buiten komen. “Ze spelen het slim en hopen zo een extra stok achter de deur te hebben tegen de invoering van een leenstelsel.”

Eigen leven leiden

Inderdaad is er in de Koran een passage gewijd aan een verbod op betalen van rente, alleen laat zich dat hedendaags eerder vertalen als ‘woekerrente’ dan als interest op geleend geld. Sadiki: “Dit stamt uit de tijd dat om de financiering van iets rond te krijgen soms vrouwen en kinderen werden verhandeld. Ik denk dat het verhaal nu een beetje een eigen leven is gaan leiden. Wij moslims zijn echt wel bereid te investeren in onze toekomst.”

Rondkomen

Ook Özlem Çoban, voorzitter van het multiculturele samenwerkingsverband KASEUR, herkent zich niet in de stelling. “Van onze leden heb ik nog niets vernomen. Ikzelf heb gewoon een lening om de eenvoudige reden dat ik die nodig heb om rond te komen.” Volgens Çoban is het niet zozeer een geloofskwestie als wel een sociaal-economisch probleem. “Voor moslims uit armere gezinnen zal studeren een stuk moeilijker worden wanneer de basisbeurs wordt afgeschaft. De rol die de islam hierin speelt is in ieder geval heel wat genuanceerder.” TG/HOP