Heb je vandaag een grote pelikaan zien rondlopen op campus Woudestein? Dat kan kloppen. Vanwege Wereldbloeddonordag was de pelikaan – het symbool van Sanquin bloedbank – namelijk op bezoek om donoren te werven.

“Getsie, naalden”, of “Nee, ik heb mijn bloed zelf veel te hard nodig.” Zo reageerden de meeste studenten en medewerkers op Woudestein op de vraag of ze bloed willen doneren. Dit zegt één van de initiatiefnemers van de wervingsactie, Lisanne Konings van de internationale medische studentenvereniging IFMSA.

IJzer meten

Om te controleren of je überhaupt bloed mag geven, konden geïnteresseerden in de hal van het L-gebouw het ijzergehalte van hun bloed laten controleren. Tussen twee studenten ontstond zelfs een kleine strijd wie de hoogste waarden had. De mannelijke student was teleurgesteld toen bleek dat zijn vrouwelijke ‘opponent’ een tiende hoger scoorde, terwijl mannen van nature een hoger ijzergehalte hebben.

Avenancemedewerker laat het ijzergehalte in haar bloed meten.

Verdubbeling van donoren

Vorige week stond Konings met haar bestuursgenoten al drie dagen met een stand in het Erasmus MC. Dat leverde 84 nieuwe donoren op. “Na vandaag hopen we ruim boven de honderd uit te komen, een verdubbeling van vorig jaar”, zegt Konigs trots. Ze is niet verbaasd dat de animo op Woudestein lager is dan in het medisch centrum. “In het ziekenhuis is iedereen zich al heel erg bewust van het belang van bloed, dus hen overhalen is eigenlijk niet eens nodig.” LJ

Ook bloeddonor worden?