Vrouwen domineren hoger onderwijs in EU

In alle landen van de Europese Unie studeren meer vrouwen dan mannen in het hoger onderwijs, blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van de Europese Commissie. Nederlandse vrouwen lopen nog altijd hopeloos achter in de bètavakken.

De EU heeft gegevens verzameld over mannen en vrouwen in het hoger onderwijs. De trend zet door: vrouwen gaan vaker studeren dan mannen en halen ook vaker hun diploma. Het verschil wordt steeds groter.

Intussen vormen vrouwen 59 procent van alle afgestudeerden in de Europese Unie. In Nederland is dat 57 procent. In Estland en Letland nemen vrouwen zelfs zeventig procent voor hun rekening.

Weinig vrouwen in bèta en techniek

Wat ook uit het rapport blijkt: nergens halen zo weinig vrouwen een diploma in natuurwetenschappen, wiskunde of ict als in Nederland. Slechts één op de vijf afgestudeerden in deze disciplines is vrouw. In de rest van de EU is dat gemiddeld het dubbele: veertig procent. Vooral Roemenië steekt er bovenuit: daar is zelfs 62 procent vrouw. België en Hongarije scoren ook niet best, maar nog altijd acht en negen procent hoger dan Nederland.

Bij technische opleidingen is de verhouding in heel Europa uit evenwicht. In de EU is ruim een kwart van alle technische afgestudeerden vrouw. In Nederland is hun aandeel nog lager: slechts achttien procent. Duitsland staat op gelijke hoogte en helemaal onderaan bungelt Ierland met zestien procent. HOP

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.