Er wonen duizenden eenzame ouderen in grote, lege huizen en er zijn duizenden studenten op zoek naar een betaalbare kamer. Een win-win-situatie, bedacht de stichting SOlink die studenten en ouderen aan elkaar koppelt.

Het idee achter de in april opgerichte stichting is ontroerend van eenvoud. Studenten die een kamer willen en er geen been in zien om af en toe eens een klusje voor een bejaarde te doen, melden zich aan bij SOlink. Daar brengt een consulent hen in gesprek met een oudere die een kamer te huur aanbiedt. Is er een ‘klik’ dan ondertekenen de nieuwe huisgenoten een contract. Niet met elkaar, maar ieder met de stichting. Daarin staat ook welke klusjes ze voor elkaar doen. 

Boodschapje en een maaltijd

“De student doet af en toe een boodschapje en de oudere verzorgt bijvoorbeeld wekelijks een maaltijd”, zegt SOlink-voorzitter Frans van Maanen, in het dagelijks leven huisarts. “Het contract loopt af als de student afstudeert, maar kan ook worden ontbonden als het onverhoopt niet meer klikt. Een consulent van de stichting houdt in de gaten of alles nog goed gaat.”

 

De huurprijs voor de kamer valt nooit hoger uit dan het puntensysteem voorschrijft. Met het verschil dat de oudere aan huur ontvangt wordt de stichting bekostigd. 

Meer ouderen dan studenten

SOlink ging in april van start in Dordrecht, maar bemiddelt landelijk. “We hebben nu drie consulenten in dienst en die gaan het hele land door”, zegt Van Maanen. “Ze bezoeken elke oudere die zich aanmeldt en brengen hun wensen zorgvuldig in kaart. Dat kost veel tijd. Tot nog toe hebben zich meer ouderen dan studenten aangemeld en hebben we vijf matches. Dat is minder dan gedacht, maar we willen zorgvuldig te werk gaan en geen slechte berichten in de media.”

Problemen verwacht hij overigens niet. “De meeste studenten die zich tot nog toe hebben aangemeld, zijn zorgzaam ingesteld. Ze volgen vaak een sociale of medische opleiding of hebben wel eens vrijwilligerwerk voor ouderen gedaan. De bekende feestbeesten kiezen hier niet voor. Het selecteert zich vanzelf uit.” HOP