Hoe maak je als moderne moslim gebruik van sociale netwerksites zonder daarbij de wetten van de islam te overtreden? Dat was de vraag op de lezing ‘De weg naar het huwelijk via nieuwe media’, georganiseerd door de multiculturele studentenvereniging van de medische faculteit Avi Cenna.

Te midden van een zaal vol meisjes met fleurige hoofddoekjes en jongens in felgekleurde overhemden, sprak islamdeskundige Hassan Bazizaoua, voorzien van een strakgetrimd en uiterst verzorgd ringbaardje, over de belangrijkste stap in het leven van een moslim: trouwen. Voornaamste doel was de regels van de Koran omtrent het huwelijk weer voor de jeugd op te frissen. Want welke wegen leiden naar een succesvolle verbinding? En vooral: welke niet?

Koelkast

Bazizaoua begint zijn betoog met een anekdote, die naar zijn mening een aardig beeld geeft van de huidige tendens onder mannen. Een jongeman vraagt de imam hem te helpen met het zoeken naar een geschikte vrouw. Hij heeft drie eisen: ze moet lang zijn, een blanke huidskleur hebben en het liefst niet het huis verlaten. De geestelijke denkt even na, waarna hij zegt: ‘Ik weet het al. Wat jij nodig hebt is een koelkast!’

“Wat ik hiermee aan wil geven is dat profielensites zoals Hyves en Facebook het in de hand werken dat er eerst gekeken wordt naar uiterlijke kenmerken en daarna pas het innerlijk aan bod komt”, vervolgt Bazizaoua. “Mensen doen zich op internet als ware engelen voor, maar je weet nooit precies wie daar achter schuilgaat en welke bedoelingen hij of zij heeft.” De aanwezigen knikken instemmend.

Reputatie

Een meisje wil graag weten of er iets op tegen is als een jongen haar online uitnodigt om samen naar een restaurant te gaan. Ook als dat alleen vriendschappelijk bedoeld is. Bazizaoua licht toe: “Het is natuurlijk een wereld van verschil wanneer er nog andere mensen bij aanwezig zijn of dat jullie slechts met z’n tweeën gaan eten. Je moet goed oppassen dat je in zo’n geval niet de verkeerde signalen afgeeft. Zeker met het oog op je eigen reputatie lijkt het mij in geen geval gewenst.”

Zomaar openlijk vriendje en vriendinnetje spelen zoals dat onder westerse studenten gebruikelijk is, is er voor de moslims dus voorlopig nog niet bij. Relaties met de andere sekse vóór de grote dag zijn nog altijd uitgesloten. Wat dat betreft is het wachten op de Koran versie 2.0. TG