Het bieden van een goede behandeling aan psychiatrische patiënten kan de maatschappij miljarden euro’s opleveren. De therapieën zijn namelijk goedkoper dan de kosten die gemaakt worden als de patiënten níet worden behandeld.

Ben je paranoïde, narcistisch, schizofreen, depressief of heb je een borderline persoonlijkheidsstoornis? Dan is je levenskwaliteit in sommige gevallen vrijwel net zo slecht als die van patiënten met longkanker of de ziekte van Parkinson. Gelukkig is dat geen reden om nóg depressiever te worden, want: een juiste behandeling kan de levenskwaliteit alsnog flink verhogen.

Terugverdienen

Toch is dat niet de énige reden om die groep patiënten te behandelen. We kunnen er met z’n allen namelijk óók nog eens geld aan verdienen. Patiënten behandelen is namelijk goedkoper dan het niet doen, blijkt uit promotieonderzoek van Djøra Soeteman.

Onbehandelde patiënten kosten aan zaken als ziekenhuisopnames en werkverzuim gemiddeld zo’n 11.000 euro per jaar. Geen kattepis, dus. Maar na behandeling herstelt een aanzienlijk percentage, waardoor de kosten nog maar een kwart zijn van daarvoor. Op die manier kun je – via een goed gekozen behandeltraject – de behandeling dus terugverdienen.

Drie miljard

Volgens Soeteman is er bovendien ook nog ruim een miljard te besparen door te investeren in onderzoek naar psychotherapie. Zo moet men onder andere nader bepalen welke behandelingen financiëel het beste uitpakken.

Verder is er ook nog eens twee miljard te verdienen door ervoor te zorgen dat meer mensen behandeld kunnen worden met de meest kostefficiënte behandelingen en door er op te letten dat mensen de voorgeschreven behandeling beter volgen.

Win-win

Soeteman hoopt dat haar onderzoek politici, beleidsmakers en zorgverzekeraars helpt bij het maken van slimme keuzes. “Zeker nu is dat van belang. In tijden van crisis wordt steevast de betaalbaarheid van de zorg onder de loep genomen, terwijl bezuinigingen op psychotherapie juist leiden tot extra maatschappelijke kosten.” Investeren lijkt daarom dus een win(st)-win(st) situatie. GH