Jaap van Reesema (25) won dit weekend de finale van X Factor, het RTL-programma voor muzikaal talent. Met 51 procent van de stemmen was het een nipte overwinning.

Hoe ik me voel? “Ik geniet enorm van alles wat er nu gebeurt. Het is alsof al mijn dromen tegelijk uitkomen. Muziek maken deed ik altijd al graag, ik ben dol op optreden, maar ik heb me nu gerealiseerd dat muziek echt mijn leven is. De afgelopen dagen heb ik weinig geslapen, en weinig rust gehad. Er giert nu veel spanning door mijn lijf. Maar enkel positieve spanning”, glundert Jaap.

Talent tot bloei

Uit een muzikaal nest komt Jaap niet; zijn familie bestaat uit doktoren en advocaten. Toch zingt hij al vijf jaar in Hermes House Band, de feestband van het Rotterdamsch Studenten Corps. Onder begeleiding van Angela Groothuizen, zijn coach bij X Factor, kwam zijn talent helemaal tot bloei. “Angela leerde me vooral veel over tekstbeleving: weten waarover je zingt en dat overbrengen.” Dat heeft succes opgeleverd, getuige de uitslag van de finale.

Spannende toekomst

Na het winnen van de finale is Jaaps muzikale carrière in een stroomversnelling geraakt. Hij mag een duet zingen met Jamie Cullum, die begin juni een concert geeft in de Heineken Music Hall. En Marco Borsato belde hem met de uitnodiging om mee te zingen tijdens zijn concert in het Amsterdamse Westerpark begin juli. Maar belangrijker nog: hij heeft een contract bij Sony Music. De besprekingen over Jaaps eerste album zijn nu in volle gang.

Scriptieperikelen

Jaap is ook vierdejaars rechtenstudent op de Erasmus Universiteit. Met zijn scriptie is hij al een heel eind, hij hoeft nog maar vijftien pagina’s, maar dat schiet er op dit moment helemaal bij in. “De komende tijd wil ik vooral genieten. De scriptie moet nog even wachten.” MM

Lees ook Student Jaap zingt in finale van X Factor van 15 april 2010

Bekijk de optredens van Jaap tijdens de finale van X Factor