Meer dan tweeduizend studenten protesteerden afgelopen vrijdag op het Museumplein in Amsterdam tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Demissionair staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) sprak de aanwezige studenten toe. Ook vertegenwoordigers van politieke partijen, die voor het afschaffen van de basisbeurs pleiten, waagden zich op het podium.

Geen gejuich

De reacties van studenten op de toespraak van Van Bijsterveldt waren nogal gemengd. “Handen af van de basisbeurs”, riep ze, maar dat leidde niet tot massaal gejuich; er klonk zelfs boegeroep. Van Bijsterveldt verkondigde het CDA-standpunt waarin de studiefinanciering – inclusief aanvullende beurs en ov-kaart – omwille van de toegankelijkheid van het onderwijs moet worden behouden. Echter alleen voor studenten die ten hoogste één jaar uitlopen op hun (nominale) studieduur. Wie langer studeert moet het instellingscollegegeld betalen – nu gemiddeld 5500 euro. Dit laatste sluit niet aan bij de wensen van de studentenbonden.

Middelvingers

Ook andere politici kwamen de standpunten van hun partij uiteenzetten. Zo spraken de kamerleden Mark Harbers (VVD), Jeroen Dijsselbloem (PvdA), Tofik Dibi (GroenLinks) en Boris van der Ham (D66). Dibi pleitte net als zijn collega’s van PvdA, D66 en VVD voor een sociaal leenstelsel. Dit is noodzakelijk volgens deze partijen, omdat voor het huidige systeem van de basisbeurs hoe dan ook een alternatief zal moeten worden gevonden.

De meeste weerstand riep een reclamevliegtuigje boven het Museumpleinop op dat namens de VVD-jongeren voorzien was van de boodschap om de basisbeurs af te schaffen. Honderden middelvingers wezen toen omhoog.

Hoge kwaliteit hoger onderwijs

De Jonge Democraten (D66) die vrijdagochtend het Utrechtse kantoor van de LSVb bezet hielden, lieten een tegengeluid horen. Voorzitter Thomas Bakker: “Geen misverstand, het gaat ook ons om de kwaliteit van het hoger onderwijs, alleen zijn wij bereid de basisbeurs daarvoor in te leveren. Voorwaarde is wel dat er een sociaal leenstelsel komt. Stel je hebt een kunstopleiding gevolgd en je verdient het minimumloon, dan betaal je niets terug, en van iedere euro die je meer verdient een percentage. Dat gaat veel minder schoksgewijs dan in het huidige terugbetalingssysteem.”

Voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs is hij niet bang. “Die is vrijwel nergens ter wereld zo hoog als in Nederland. Over de kwaliteit van het hoger onderwijs maken we ons wel zorgen. Daar mag wel wat geld bij.” MM/HOP

Foto’s: Hans Stakelbeek