Goed, betaalbaar en toegankelijk onderwijs voor iedereen. Dat is wat de studentenorganisaties eisen. Niets nieuws. Maar nu, in de aanloop naar de verkiezingen, wordt gesproken over het afschaffen van de studiefinanciering, het uitkleden van de OV-kaart en het verhogen van collegegelden als bezuinigingsmaatregelen, moeten studenten hun stem laten horen. Vrijdagmiddag 21 mei demonstreren studenten op het Museumplein in Amsterdam.

“Laat het onderwijs niet leeglopen, vul het Museumplein tegen de bezuinigingen.” Met deze slogan organiseren de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) samen met de studentenorganisaties Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), JOB, LKvV en comité SOS de demonstratie. De boodschap klinkt bekend: de kwaliteit van het onderwijs laat te wensen over en tegelijkertijd krijgt de student steeds minder steun vanuit de overheid. Als voorbeeld noemen zij het inmiddels verhoogde collegegeld voor de reguliere eerste studie en de soms duizenden euro’s die studenten moeten betalen voor een tweede studie.

Pressie uitoefenen

Waarvoor de studentenorganisaties zich inzetten? “De kern is de toegankelijkheid van het onderwijs waarborgen”, vertelt Henno van Horssen, voorzitter van het ISO. “Het afschaffen van de studiefinanciering, het uitkleden van de OV-kaart en het verhogen van collegegelden worden nu door diverse partijen genoemd als bezuinigingsmaatregelen. Maar afschaffing van de basisbeurs zien wij niet als een optie. We hebben nu een goed stelsel dat zorgt dat studeren voor iedereen toegankelijk is. De basisbeurs is een lening die pas als de student presteert een gift wordt. We horen politici spreken over mogelijke afschaffing van die basisbeurs, maar horen niets over de toegankelijkheid van het onderwijs. Dat baart ons zorgen.”

Alternatieven

Rigide in hun opstelling zijn de studentenorganisaties niet. Voor eventuele alternatieven voor de basisbeurs staan ze zeker open. “Maar tot dusver heb ik nog geen goed alternatief gehoord”, zegt Van Horssen, “dus is onze opstelling: de basisbeurs moet sowieso behouden blijven.” Jasmijn Koets, voorzitter van de LSVb zei over de basisbeurs gisteren op nu.nl: “Hij is niet heilig, maar het is op dit moment wel de beste optie en voor studenten essentieel. We zijn wel aan het nadenken over een ander systeem. Maar dit is zo’n onzekere tijd dat het lastig is om met nieuwe voorstellen te komen.”

Tweede studie

Dat een tweede studie vanaf nu een stuk meer gaat kosten, stemt het ISO ook niet positief. Van Horssen: “Juist studenten met een visie en ambitie kiezen ervoor om te investeren in een tweede studie, in plaats van direct te gaan werken. Zij moeten worden ondersteund. Door tweede studies duurder te maken werk je hen tegen. Dit is weer een maatregel ten koste van de student: de kwaliteit van het onderwijs neemt niet toe, maar hij moet wel meer gaan betalen.” MM