Hoogopgeleiden hebben er meer vertrouwen in dat ze kunnen stoppen met roken dan laagopgeleiden. Ze proberen het vaker en hebben meer succes. Misschien komt dat doordat ze over het algemeen minder zware rokers zijn.

Dat meldt de anti-tabakstichting Stivoro. Die heeft data op een rij gezet over roken en opleidingsniveau. In een persbericht pleit de stichting ervoor om laagopgeleide rokers beter te ondersteunen bij hun stoppogingen. “Dat kan bijvoorbeeld door in achterstandswijken een stoppen-met-roken-centrum op te richten”, licht een woordvoerder toe.

Nicotinepleister vergoed

Ondersteuning bij stoppen met roken zit gedeeltelijk in het basispakket van de zorgverzekeraars. Vanaf 2011 wordt niet alleen therapieën als persoonlijke coaching en groepstraining vergoed, maar ook nicotinepleisters en medicijnen.

Vaker stoppen

Jonge rokers die een hoge opleiding volgen zijn vaker van plan te stoppen dan middelbaar of lager opgeleiden. Door de jaren heen zijn Nederlanders minder gaan roken, maar vooral onder hoogopgeleiden nam het percentage flink af: van 31 procent in 1988 naar 22 procent in 2008. HOP