‘Onze’ wetenschappers waren de afgelopen twee weken opvallend vaak aan het woord in de media om de malaise rond Griekenland en de euro te duiden. Een overzicht.

De tragische teloorgang van de Griekse economie en de verwoede pogingen om de euro een wat zekerder smoelwerk te geven, kenden voor de diehard optimist aan deze universiteit in elk geval één positieve kant: heel veel gratis reclame. Wetenschappers van de EUR doken namelijk om de haverklap op in de landelijke kranten, op radio of op televisie.

Dalende euro

Op 6 mei vertelde Ivo Arnold (hoogleraar Monetaire economie) in Metro dat ‘de bodem nog lang niet bereikt is’, in de waardedaling van de euro ten opzichte van de dollar.

Credit swaps

Hoogleraar Casper de Vries (Monetaire economie) breekt een dag later, in afwachting van actie van de Europese Centrale Bank (ECB) in het NRC Handelsblad een lans voor het uitgeven van zogenaamde credit swaps door de ECB. Dergelijke swaps worden vaak gekocht door hedgefondsen die daarmee gokken op het onvermogen van een land als Griekenland om haar schulden af te betalen.

“De ECB zou onbeperkt credit default swaps kunnen uitgeven”, stelt De Vries in het NRC. “Het aanbod groeit, de vraag blijft hetzelfde en de koers gaat omlaag.” Daarmee zouden de ECB-swaps de markt van speculanten een ‘zware klap’ kunnen toedienen, zodat een deel van de onrust kan worden weggenomen.

Rederijen

In het Financiële Dagblad van 8 mei geeft Hercules Haralambides (hoogleraar Maritieme economie) tekst en uitleg bij het nieuws dat rederijen mogelijk uit Griekenland zullen vertrekken als de voorgenomen belastingmaatregelen doorgaan. “Het is mogelijk dat zij dan naar plaatsen gaan waar het fiscaal aantrekkelijker is, zoals Monaco, Genève of Singapore”, vertelt hij de krant.

Voorbeschouwing

Dezelfde dag waren ook De Vries en Arnold weer in de media te vinden. In een voorbeschouwing op het verwachte stabiliteitsplan voor de euro van de Europese Unie, was De Vries te gast bij Buitenhof en zat Arnold bij NOS Radio 1. “Ik denk dat het duidelijk is dat het zo niet langer verder kan. De besluitvorming in de EU is heel traag geweest, dus je hebt iets van een crisismechanisme nodig”, vertelt Arnold de luisteraar.

Usual Suspects

Nadat het nieuws naar buiten kwam dat de Europese landen het eens waren geworden over een substantieel hulppakket om het gestage monetaire afglijden van de euro te remmen, mochten beide Usual Suspects weer op komen draven om het één en ander in perspectief te plaatsen.

In een interview op Business News Radio (BNR) blijkt dat Arnold tevreden is. “Dit is een hele goede uitkomst.” Wel vraagt hij zich af hoe het straks moet als de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) – die beide een gedeelte van de financiële garantie leveren – het niet eens zijn. “Maar dat zijn details, want dit is een heel mooi plan.” Terug bij NOS Radio 1 voegt hij daar aan toe: “Het is in omvang een geloofwaardig pakket. Je combineert de middelen van de EU en het IMF. Bovendien combineer je het ook met de strengheid van het IMF.”

De Vries zit op 10 mei ook bij BNR. “Als de ministers er gisteravond niet waren uitgekomen, dan was het vanmorgen een bloedbad geweest”, vertelt hij daar. “Maar gelukkig hebben ze een substantieel plan op tafel gelegd.”

Waar komt de geldsteun vandaan?

Tot slot geeft Arnold een dag later bij het NOS Radio 1 journaal antwoord op de vraag waar de Nederlandse geldsteun eigenlijk vandaan komt. Is het geld er al? Of wordt het bijgedrukt waardoor het tot inflatie leidt? “Het geld wordt niet bijgedrukt. Het wordt pas uit de obligatiemarkt gehaald als dat nodig is”, stelt Arnold iedereen gerust. GH