Op de website dearpresidents.com kunnen jonge Nederlanders vanaf 17 mei hun ei kwijt over de politiek en de samenleving. Het doel van de website is opinie maken, én vormen. Nieuw zijn de statistische gegevens die de site genereert en die – voorlopig- vrij toegankelijk zijn.

De initiatiefnemers zijn de broers Bart (22) en Dick Möhlmann (20), en Vincent van Wingerden (19), studiegenoten bij Economie en Bedrijfseconomie aan de EUR. Zij kwamen op het idee voor de website toen de ANWB-leden hun mening mochten geven over de kilometerheffing. “De respons was immens en daardoor kregen we het gevoel dat burgers over veel meer zaken hun mening willen spuien”, vertelt Dick. “Onze site richt zich vooral op mensen tussen de 18 en 30 jaar, omdat zij vaak bezig zijn met hun mening te vormen en vaak zwevende kiezers zijn.” De studenten hebben de lancering met het oog op de komende landelijke verkiezingen goed getimed.

Brief

De website is opgedeeld in verschillende politieke thema’s, zoals Binnenland, Defensie en Onderwijs. Wie iets te zeggen heeft over bijvoorbeeld Justitie, schrijft als het ware een open brief aan demissionair minister president Jan Peter Balkenende en begint die met ‘Dear president’. Anderen kunnen reageren op de inhoud van de brief. De studenten kozen voor deze Engelse uitdrukking, omdat ze de website op den duur graag in meerdere landen willen aanbieden.

 

Mark Rutte

Als Dearpresidents.com online gaat, zal die al gevuld zijn met de nodige content. “We vragen vrienden en schrijvers of zij alvast een brief aan Balkenende willen schrijven, zodat de bezoekers straks wel iets te lezen hebben”, aldus Dick Möhlmann. “We proberen zelfs bekende politici mee te laten schrijven aan de site, maar dat is niet eenvoudig. Wel hebben we Mark Rutte van de VVD al gestrikt.”

Extraatje

Volgens Möhlmann biedt hun website een extraatje dat niet te vinden is op andere fora op internet. Bezoekers kunnen namelijk reageren op stellingen en de uitslagen daarvan zijn vrij toegankelijk, mits je je registreert. Politieke partijen, media en andere belangstellenden kunnen op deze manier eenvoudig checken hoe de jonge kiezer ergens over denkt.

Voorlopig is het bekijken van deze polluitslagen gratis, maar als de site over een paar maanden goed loopt, willen de studenten er een klein bedrag voor vragen. Het grootste deel van de inkomsten halen de ondernemers echter binnen met het vullen van de advertentieruimte. LJ