Met het nieuwe masterplan gaat er nogal wat veranderen op campus Woudestein. Om mogelijke problemen met de buurtbewoners voor te zijn, sluit de universiteit vanmiddag een convenant met bewonersvereniging Kralingen-Oost.

Een nieuw studentenpaviljoen, het Erasmus Plaza, een ‘halfverdiepte’ parkeergarage, nieuwe toegangswegen voor de campus en een doorgetrokken Institutenlaan: het masterplan voor het vernieuwde campus Woudestein is veelomvattend. Kees Lansbergen, directeur van het Erasmus Facilitair Bedrijf, benadrukt daarom dat het ‘bij een dergelijk omvangrijk project belangrijk is tot goede afspraken te komen met de buurt’.

Toezeggingen

Het doel van de universiteit is om vooraf zoveel mogelijk ‘pijnpunten’ weg te nemen. Daarom doen zij in het convenant een aantal concrete beloften aan de buurtbewoners. Zo zal ondermeer toekomstige bebouwing 75 meter uit de ‘hartlijn van het water van de Groene Wetering’ komen en wordt het grootste gedeelte van de parkeerplaatsen aan de noordzijde na de opening van de nieuwe parkeergarage gesloten. Ook zal de inrichting van het gebied aan de noordkant van de Collegelaan straks een ‘overwegend groen karakter’ kennen.

In ruil voor die toezeggingen, zal de bewonersvereniging Kralingen-Oost (BKO) in het vervolg de plannen van de EUR steunen. “Er is geen garantie dat er totáál geen bezwaren komen”, dekt Lansbergen zich in, “maar de BKO zal die mensen ontmoedigen en met argumenten van een procedure proberen te weerhouden.”

Bomen kappen

Hennie van Geels, voorzitter van de werkgroep ‘overleg Erasmus’ van de BKO, is het daarmee eens. “We zullen geen groepen steunen die tegen de huidige plannen in willen gaan.”

Gelukkig verwacht van Geels ook weinig problemen, al heeft een ieder natuurlijk altijd het recht om te procederen als ze dat willen. Het enige mogelijke pijnpunt dat zij kan bedenken, is dat er in het masterplan wel erg veel bomen gekapt gaan worden. “Maar ook daarover hebben we al uitgebreid gesproken.”

Tevreden

Uiteindelijk zijn zowel van Geels als Lansbergen tevreden over het convenant dat vandaag (donderdag) ondertekend wordt. Lansbergen: “we willen graag dat de campus gezien wordt als een onderdeel van de wijk, in plaats van als aparte onderwijsinstelling die hier toevallig ligt. Dit plan past uitstekend bij die ambitie.” Het convenant kent een looptijd van 10 jaar. Van Geels: “Daarna zien we wel weer verder.” GH