Collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr en rector Henk Schmidt hebben dinsdagmiddag een krans gelegd bij de gedenksteen in de C-hal voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. 52 studenten en alumni van de Nederlandse Economische Hogeschool kwamen om tussen 1940 en 1945.

Van der Meer Mohr benadrukte in haar korte toespraak het belang van ‘erbij horen’.  “Iedereen die wel eens met een vluchtelingstudent heeft gesproken, weet hoe hard de Nederlandse samenleving kan zijn. Erbij horen, je thuisvoelen en vrij zijn is ook 65 jaar later niet vanzelfsprekend.”

‘Minarettenuniversiteit’

De Collegevoorzitter verwees in haar verhaal naar een niet bij naam genoemde politicus die de Erasmus Universiteit onlangs een ‘minarettenuniversiteit’ noemde. “Ik beschouw dat als een geuzennaam, en ben blij dat de microkosmos die een universiteit is, een afspiegeling is van de samenleving.”

Gedenksteen

Daarop namen de aanwezigen een minuut stilte in acht en legden de voorzitter en de rector een krans bij de gedenksteen die sinds 1968 in de C-hal aanwezig is. De gedenksteen is afkomstig uit het oude gebouw van de Nederlandse Economische Hogeschool aan de Pieter de Hoochweg.

Studentenverzet

Bij de plechtigheid waren medewerkers van de universiteit, vertegenwoordigers van studentenverenigingen en twee oud-studenten aanwezig die ten tijde van de oorlog hun studeerden aan de Nederlandse Economische Hogeschool, de voorloper van de Erasmus Universiteit. Eén van hen, de heer J. M Goudswaard, was in de oorlog namens Rotterdam lid van de studentenverzetsorganisatie de Raad van 9, waarin vanuit de verschillende universiteitssteden studenten vertegenwoordigd waren. WG