Amerikaanse studenten zijn verslaafd aan sociale media. Als ze het langer dan een dag zonder Facebook, Twitter of chatprogramma’s moeten stellen, beginnen ze afkickverschijnselen te vertonen.

Onderzoekers van de Universiteit van Maryland lieten tweehonderd studenten een dag lang geen gebruik maken internet, telefoons, computers en andere digitale media. Na vierentwintig uur beschreven ze dezelfde gevoelens als afkickende alcohol- of drugsverslaafden: onder meer teruggetrokkenheid, gejaagdheid en nervositeit. Ze hadden een bijna onweerstaanbare drang om toch online te gaan.

Ziekmakend

Op een speciaal weblog schreven ze later over hun gevoelens. “Ik zit op school met duizenden medestudenten, en toch was de onmogelijkheid om te communiceren met anderen via internet of telefoon bijna ondraaglijk”, schrijft een student. “Ik ben duidelijk verslaafd, en de afhankelijkheid is ziekmakend”, beseft een ander.

Verbonden via digitale media

Volgens onderzoekscoördinator Susan Moeller hadden de meeste studenten het gevoel dat ze geen contact konden maken met vrienden en familie. “De levens van studenten zijn zo verbonden via digitale media, dat stoppen met het gebruik van moderne technologie neerkomt op afstand doen van je sociale leven.” HOP