Kees van Rooijen keert terug op de campus. Het voormalig Collegelid wordt per 1 juni directeur van het IHS (Institute for Housing and Urban Development Studies) dat verbonden is aan de EUR.

Van Rooijen vertrok eind 2009 uit het College van Bestuur; zijn twee periodes als derde lid verantwoordelijk voor financiën en infrastructuur zat er op. “Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik het hier erg naar mijn zin heb gehad.”

Internationaal

“De baan is een goede combinatie van mijn wensen: het is een meer hands-on functie, het is in Rotterdam en kent een internationale sfeer. Ik hoef niet zozeer zelf naar het buitenland, maar als je bij het IHS de lift uitstapt, zit je in een buitenlandse enclave”, aldus Van Rooijen, die sinds januari met sabbatical is.

Een sabbatical waarin hij overigens niet stilzat. “Ik ben een paar weken naar Engeland geweest om mijn Engels te verbeteren en heb wat cursussen gevolgd om mezelf verder te ontwikkelen.”

Kleine club

Van Rooijen verheugt zich in zijn nieuwe baan vooral op het nauw samenwerken in een kleinere organisatie. “Als bestuurder van 2500 medewerkers, sta je toch meer op afstand en gaan ontwikkelingen trager. Bij het IHS werken vijftig mensen in vaste dienst en dan werk je intensiever samen en kun je sneller resultaat behalen.”

Onder druk

Van Rooijen realiseert zich dat een instituut als het IHS, dat zich bezighoudt met het opleiden van mensen uit ontwikkelingslanden, de komende jaren haar nut en noodzaak aan de politiek moet bewijzen. “Veel Nederlanders vinden dat er wel bezuinigd kan worden op ontwikkelingssamenwerking. Ik zie het als een belangrijke opgave om de komende tijd de ambtenarij en politiek ervan te overtuigen dat het werk van het IHS echt ontwikkelingswerk is. Omdat we investeren in het ontwikkelen van mensen. Mensen die hun kennis weer gebruiken ten faveure van hun eigen omgeving.”

Hechting

Verder ziet Van Rooijen het als zijn taak om de ‘hechting’ tussen het IHS en de EUR te versterken. “We kunnen profiteren van elkaars kennis”, aldus Van Rooijen, die nog even geniet van zijn vrije dagen alvorens met plezier weer aan het werk te gaan op campus Woudestein. WG