Ongeveer veertig studenten van de EUR zaten tot voor kort vast in New Delhi, India. Zij zouden daar tien dagen doorbrengen. Dit werd een week langer door de aswolk die nog steeds boven ons hoofd hangt.

De studenten waren op de jaarlijkse IBA-studiereis, die georganiseerd wordt door studievereniging STAR. Zij vertrokken op vrijdag 9 april en kwamen in gesplitste groepen rond het weekend van 25 april weer terug. Eigenlijk moesten ze nog langer wachten, omdat er op 8 mei pas een plekje voor hen in het vliegtuig vrij was. Na luid protest op het vliegveld door ruim de helft van de groep studenten, konden de tickets omgeboekt worden naar drie verschillende vluchten van andere vliegtuigmaatschappijen. Sommige studenten gingen al eerder naar huis, zij moesten echter wel een extra ticket betalen.

Reisverzekering

De organisatie van de studiereis nam vanaf de eerste dag contact op met de reisverzekeringen van de studenten. Maar een natuurramp, zoals een actieve vulkaan die roet in het eten gooit, valt normaal niet onder deze verzekering. De reisverzekeringen maakten deze keer, omdat veel mensen met de gevolgen van de aswolk te maken hebben, echter een uitzondering. Waarschijnlijk krijgen de studenten per extra dag in India vijftig euro vergoed, daar bovenop worden de kosten van extra nachten in hotels door de reisorganisatie betaald.

Extra week

Lisette Buist van het comité van studievereniging STAR was een van de studenten in India. Het was volgens haar echt een bizarre week. “Het was sowieso al een heel indrukwekkende reis en door dat chaotische weekje extra werd het wel echt een reis om nooit meer te vergeten. Elk moment kon de telefoon gaan met de mededeling dat we met een vliegtuig mee konden. De koffers moesten daarom de hele tijd ingepakt blijven, echt relaxed was dat niet.”

Hun extra week bestond uit bellen, regelen en protesteren, maar ook nog wat zwemmen, cultuur opsnuiven en studeren. “De deadlines van de projecten op de universiteit bleven gewoon staan, dus werden de boeken maar weer uit de koffers gehaald en groepsopdrachten gemaakt”, aldus Buist.

Studiereis

De studiereis bestond onder andere uit een culturele tour door meerdere steden en het bezoeken van bedrijven en de universiteit in New Delhi. Daarnaast nam het SMILE Foundation, die zich inzet voor arme bevolkingsgroepen, de studenten mee op pad zodat ze met eigen ogen het leven in een sloppenwijk konden zien.