Kersvers PvdA-leider Job Cohen doet zijn reputatie als vredestichter eer aan. Tijdens het partijcongres afgelopen zondag wist hij studentenbond AKKU ervan te overtuigen dat een leenstelsel in plaats van de basisbeurs best sociaal kan zijn.

De studenten protesteerden bij het PvdA-congres tegen plannen voor afschaffing van de basisbeurs. Cohen stelde ze gerust. In het leenstelsel dat hij voor ogen heeft, hoeven studenten pas terug te betalen als hun inkomen dat toelaat. Bij AKKU gingen ze ervan uit dat afgestudeerden met een laag inkomen alleen uitstel van betaling kregen, en door de langere afbetaaltermijn en oplopende rente uiteindelijk zelfs duurder uit zouden zijn.

Nog steeds tegen

“Een positief gesprek over onze bezwaren”, zegt AKKU-voorzitter Jonas Sweep. Of daarmee voor de studenten een uitgebreider sociaal leenstelsel als vervanging voor de basisbeurs bespreekbaar is geworden? “In principe zijn we nog steeds tegen.”

Toer

Cohen zei zijn plannen voor een nieuwe studiefinanciering waarbij meer geleend wordt prima te kunnen verdedigen. Hij wil dat doen met een toer langs alle universiteitssteden. En wellicht ook tijdens een aangekondigde studentendemonstratie op 21 mei op het Museumplein in Amsterdam. (HOP)