Ongeveer 25 studenten van studentenorganisatie Comité SOS, waarvan enkele EUR-studenten lid zijn, blokkeerden vanochtend met een hindernisbaan het hoofdkantoor van de Partij van de Arbeid (PvdA). Dit deden zij vanwege het wanbeleid van de politieke partij op het gebied van onderwijs.

Hindernisbaan

Ambtenaren van de PvdA moesten eerst een aantal hindernissen, zoals grote autobanden en een tunnel, overwinnen voordat ze achter hun bureau plaats konden nemen. “In het begin stonden ze nog een beetje afwachtend te kijken. Uiteindelijk hebben alle ambtenaren de hindernisbaan getrotseerd”, lacht Kim Otten van Comité SOS. Maar de ambtenaren waren niet bang om de discussie aan te gaan en er hing volgens Comité SOS een gezellige sfeer.

Symbool

De hindernisbaan staat symbool voor de moeilijke omstandigheden waar studenten tegenaan lopen als de basisbeurs afgeschaft wordt. Student Kim: “Zo zullen wij ons ook voelen; allemaal ‘hindernissen’ voordat we eindelijk kunnen studeren!”

Sociaal leenstelsel

De PvdA wil de basisbeurs omzetten in een sociaal leenstelsel, maar wel op een lange termijn, liet de politieke partij vanochtend weten. Dit maakt voor de studenten van Comité SOS geen verschil. “Het is geen sociaal leenstelsel, maar een asociaal leenstelsel. Er moet juist geïnvesteerd worden in het onderwijs, want leerlingen en studenten zijn de toekomst. Hoe meer goed opgeleidde burgers, hoe beter we uit de economische crisis komen”, aldus het comité. MW