De bonden hebben vandaag een akkoord bereikt over een nieuwe CAO voor de schoonmaaksector. Vanaf morgen gaan alle schoonmakers weer aan het werk op de Erasmus Universiteit.

In de CAO is vastgelegd dat de schoonmakers er in twee jaar tijd 35 cent per uur bij krijgen, dat zij taalles mogen volgen als zij de Nederlandse taal niet goed beheersen (wie de cursus goed afrondt, krijgt een bonus van 750 euro) en dat zij vanaf 2012 betere reiskostenvergoeding krijgen.

Keihard aan de slag

Hilda Grosjean, objectleider van GOM Schoonhouden op de EUR, is blij dat de staking voorbij is en dat het niet voor niets is geweest. Vanaf morgen gaat de voltallige schoonmaakploeg van tachtig mensen weer aan de slag op de universiteit. Dat is hard nodig, want binnen een week moet de hele campus terug zijn op het ‘vereiste reinheidsniveau’. Om dit voor elkaar te krijgen, probeert Grosjean zelfs extra mensen in te zetten.

Voelen

Overigens waren slechts twaalf GOM-medewerkers tot het eind toe aan het staken. De overige schoonmakers waren wel aan het werk, maar reinigden alleen het sanitair en de collegezalen. “Als de niet-stakers meer zouden schoonmaken, dan zou de universiteit nog steeds niet goed voelen hoe belangrijk schoonmaakwerk is”, legt Grosjean uit.

Respect

In juli komt er een landelijk convenant met grote opdrachtgevers, zoals de NS, Schiphol en het UWV over hun rol als opdrachtgever en hun betrokkenheid bij de schoonmakers. Ook de Erasmus Universiteit heeft de intentie om dit convenant te ondertekenen, aldus Pieter Kuijt, hoofd marketing en communicatie op de EUR. LJ