Volg jij niet één, maar twee studies? Dan zit je het komende jaar nog wel goed aan de Erasmus. Daarna wordt het echter billenknijpen.

Het zijn spannende tijden voor de student die twee studies volgt. Doordat de overheid niet meer meebetaalt aan een tweede studie, mogen instellingen vanaf september 2010 zelf bepalen wat studenten voor een tweede bachelor of master moeten betalen. Het resultaat? Onrust onder studenten aan veel universiteiten. Gelukkig hoeft aan de EUR voorlopig nog niemand nachtenlang wakker te liggen: het komende studiejaar blijft alles bij het oude.

Flinke stijgingen

De stijgingen waar andere universiteiten voor kiezen, liegen er niet om. Studenten aan de Radboud Universiteit in Nijmegen betalen voortaan 2840 euro voor een tweede bachelor, zo’n 1100 euro meer dan voorheen (1672 euro). En dan is de Radboud nog één van de goedkoopsten. Studenten in Leiden betalen straks bijvoorbeeld 5120 euro voor een tweede bachelor in alfa- of gammarichting en 9300 euro voor een tweede bètabachelor.

Pech

Wie een tweede master wil volgen, mag voortaan helemáál flink lappen. Was de bachelor in Nijmegen nog redelijk te doen, voor de master worden hele andere bedragen gevraagd. De duurste master (geneeskunde) kost daar straks 12.615 euro. Ook hier hebben de Leidse bèta’s trouwens weer pech. Zij mogen voor hun tweede master voortaan zo’n 17.550 euro op tafel leggen. Au.

Regelingen

Wie die hogere tarieven precies moet betalen, hangt af van de universiteit. De meesten hebben gunstige regelingen voor de eigen (oud-)studenten. Bovendien betaalt een student nergens het hogere tarief als ze de eerste studie nog niet hebben afgerond.

Volgend jaar

Zal het er volgend jaar in Rotterdam ook zo uit gaan zien? Zou best kunnen. “Eén van de opties waar we naar kijken, is het overnemen van de bedragen die niet-EEG studenten nu betalen”, vertelt Rob Menheere van de afdeling onderwijs, onderzoek en studentenzaken. Voor bacheloropleidingen liggen die bedragen tussen de 6500 en 7750 euro en voor éénjarige masteropleidingen tussen de 3284 en 14.850 euro. Begin voor de zekerheid dus maar alvast met sparen. GvH