Studentenverenigingen moeten uitkijken met activiteiten die ook toegankelijk zijn voor niet-leden. Als ze winst maken met de verhuur van ruimtes, kan ze dat op een naheffing van de fiscus komen te staan.

De Nijmeegse vereniging Carolus Magnus kreeg zo’n naheffing opgelegd. Over de hoogte willen het bestuur en de belastingdienst niets zeggen. De vereniging verhuurt ruimtes aan studenten voor afstudeerpartijen en geeft af en toe feesten die ook toegankelijk zijn voor niet-leden, om ze te interesseren voor het verenigingsleven.

Goudkoorts bij Laurentius (maart 2010)

Concurrent

Volgens de belastingdienst probeert Carolus Magnus op die manier winst te maken. Daarmee handelt de vereniging als een onderneming, en is de sociëteit dus een concurrent voor andere horecagelegenheden. Dan kan een naheffing worden opgelegd.

Afstudeerborrel mag wel

Bang voor een naheffing is Laura Berendsen, preses van Laurentius, in ieder geval niet. “Van de vergunningverstrekkers mogen wij alleen studentgerelateerde feesten geven voor leden en andere studenten. Uitzondering is het geven van een afstudeerborrel door een lid. Dan zijn alle vrienden en familie welkom.”

Lage drankprijzen

Bruiloften en verjaardagsfeesten mogen daarentegen niet bij Laurentius gevierd worden, omdat dat oneerlijke concurrentie zou zijn. Volgens Berendsen is dat alleen gebaseerd op de lage drankprijzen die Laurentius rekent. “Ik vraag me af of andere horeca, die lagere prijzen rekenen, ook op hun vingers getikt worden, omdat ze aan oneerlijk concurrentie zouden doen.”

 

‘Het hoort erbij’

De Landelijke Kamer van Verenigingen kent geen andere voorbeelden van studentensociëteiten die door de fiscus worden lastiggevallen. “Maar een feest om niet-leden te interesseren hoort er natuurlijk bij. En je afstuderen wil je vieren op je vereniging. In de nieuwe Drank en Horecawet wordt ook gezegd dat studentenverenigingen concurreren met cafés. Maar dat is absoluut niet het doel.” HOP/LJ