Tientallen wetenschappers van de EUR hebben last van het geringe vliegverkeer door de IJslandse aswolk. Velen van hen zitten vast in het buitenland en kunnen voorlopig niet terugkeren naar Nederland.

De meeste wetenschappers zitten vast aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. In de New York zit bijvoorbeeld wetenschapper Friso van Houdt van de Faculteit der Sociale Wetenschappen en van diezelfde faculteit zit ook Niels Schenk vast in Amerika. Wetenschapper Peter Scholten wacht in Canada tot een vliegtuig hem naar huis brengt. Vooral de faculteit der Rechtsgeleerdheid moet het met minder mensen doen. Hiervan zit bijvoorbeeld Flora Goudappel in Oekraïne, Peter van den Hoek in Amerika en wetenschapper Michael Faure vast in China.

Zekerheid

Een aantal wetenschappers wacht niet meer op een vlucht naar huis en kiest voor zekerheid. Zij maken nu een lange reis in de trein of bus. Zo ook mevrouw Diete Ter Welle die op studiereis was met studenten in Argentinië. Zij kon nog net met het vliegtuig naar Rome, waar ze uiteindelijke strandde. Na een lange tijd wachten maakte zij met een groepje studenten de keuze om de touringcar in de stappen. De andere studenten bleven wachtend op een vliegtuig achter in Rome. Vlak na het vertrek van de touringcar werd bekend dat woensdag een vlucht naar Nederland gaat. “Achteraf gezien was het misschien niet mijn slimste keuze om met de touringcar te gaan, maar alles was zo onzeker. Beter één vogel in de hand, dan tien in de lucht”, aldus Ter Welle op dat moment vanuit Zwitserland bij de Gotthardtunnel.

Videoconferentie

Ook de tachtigjarige Amerikaanse professor George Palermo heeft last van de aswolk. Hij promoveert woensdag 21 april op zijn proefschrift over de verminderde toerekeningsvatbaarheid in de Verenigde Staten. Hiervoor zou hij naar Rotterdam komen, maar dat kan nu dus niet. De promotie vindt daarom plaats door middel van een videoconference. Dat is volgens communicatieadviseur Arnoud Houweling van de faculteit der Rechtsgeleerdheid een zeer unieke gebeurtenis, ook gezien de leeftijd van de promovendus.

Earth Day

Niet alleen wetenschappers zitten vast in het buitenland. Organisator van Earth Day, student-assistent Vincent Kneefel, zal zijn eigen evenement aanstaande donderdag moeten missen. Hij zit momenteel in Miami en pas begin volgende week gaat de eerste vlucht naar Nederland. MW