– update 12.30 uur – De Erasmus Universiteit tekent vandaag het convenant van de FNV niet. In een persverklaring stelt de EUR dat zij liever het landelijke convenant afwacht. Op dit moment vinden hierover onderhandelingen plaats tussen Schiphol, de NS en alle betrokken vakbonden. Wel zegt de EUR in haar verklaring de actie en de actievoerders te steunen.

Schoonmakers uit het hele land demonstreren vandaag op campus Woudestein opnieuw voor een betere CAO. De FNV heeft het College van Bestuur een convenant aangeboden. Vanochtend zal het CvB hier nog op reageren.

Op het plein voor de C-hal waait een straffe wind. De demonstrerende schoonmakers houden zich warm met koffie of thee of door te dansen. Uit de speakers schalt harde muziek, zoals ‘Honey honey’ van ABBA en ‘Parada de tettas’ van de Vengaboys. Turkse schoonmakers maken hun eigen muziek en bewegen er vrolijk op los.

Geen machines

Al vroeg in de ochtend heeft vakbondsleider Said Afalah van FNV een convenant aangeboden aan het CvB. Daarin vraagt de vakbond aan het bestuur van de universiteit om mee te betalen aan de loonsverhoging van twintig cent per uur, en om zich als goede opdrachtgever te gedragen. Dit laatste houdt in dat de universiteit met respect omgaat met de schoonmakers en ze niet behandelt als machines door ze te hard te laten werken.

Nog geen duidelijkheid

Om half tien verschijnt Kees Lansbergen, directeur van het Erasmus Facilitair Bedrijf, ten tonele. Vol verwachting horen de demonstranten hem aan. “Wij vinden een schone campus belangrijk en natuurlijk wil de Erasmus Universiteit een goede werkgever zijn. In dit licht gaan wij het convenant aandachtig doornemen”. Nog geen uitsluitsel dus of het bestuur van de EUR het convenant ondertekent. “We komen vanochtend nog met een reactie”, belooft Lansbergen, nadat hij een bloemetje en een zoen krijgt van een mannelijke schoonmaker.

Vandaag niets schoonmaken

De actievoerders zijn in alle vroegte met bussen uit heel Nederland naar campus Woudestein gekomen. Om half zeven vanochtend blokkeerden zij het schoonmaakhok op de campus om te voorkomen dat de schoonmakers die nog wel werken, konden beginnen. “We hebben ze voor de keuze gesteld: of je sluit je aan bij de staking, of je gaat naar huis”, aldus Afalah van FNV. Vandaag zal er dus niets worden schoongemaakt op de campus. LJ

<object classid=”clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000″ codebase=”http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,40,0″ width=”480″ height=”385″> <param name=”width” value=”480″ /> <param name=”height” value=”385″ /> <param name=”allowfullscreen” value=”true” /> <param name=”allowscriptaccess” value=”always” /> <param name=”src” value=”http://www.youtube.com/v/d_Jb2Z8WK-s&hl=en_US&fs=1&” /> <embed type=”application/x-shockwave-flash” width=”480″ height=”385″ allowfullscreen=”true” allowscriptaccess=”always” src=”http://www.youtube.com/v/d_Jb2Z8WK-s&hl=en_US&fs=1&”></embed> </object>