De Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen (FHKW) krijgt een subsidie van 660.000 euro. Hiermee start een internationaal onderzoek naar de oorlogen waarbij Kroatië tussen 1941 en 1995 betrokken was.

De subsidie is afkomstig van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het project “Unveiling Personal Memories on War and Detention” zal worden uitgevoerd door de FHKW en Erasmus Studio, in samenwerking met de Universiteit Twente en het Kroatische Documenta, Centre for Dealing with the Past. Het instituut Erasmus Studio maakt onderzoek door middel van nieuwe media en informatietechnologie (e-research) mogelijk.

Open internet platform

Doel van het project is om in een periode van drie jaar een collectie te creëren van 500 interviews over persoonlijk ervaringen uit de verschillende oorlogen waarbij Kroatië tussen 1941 en 1995 betrokken is geweest. De interviews zullen worden uitgeschreven, worden vertaald in het Engels en met behulp van spraaktechnologie worden geïndexeerd. Er zal een open internet platform worden opgericht dat toegang geeft tot een deel van het materiaal. Voor de FHKW en de Erasmus Studio zullen de interviewcollectie en het gebruik van het platform de basis zijn voor vervolgonderzoek op het terrein van ‘oral history’.

Samenwerking lokale organisatie

De subsidie van 660.000 euro is een MaTra (Maatschappelijk Transformatie)- subsidie, die mogelijk wordt gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse zaken. Het is een subsidie voor NGO’s, overheden en onderwijsinstellingen om maatschappelijke verandering in Midden- en Oost-Europa te stimuleren. De projecten moeten tot stand komen door een samenwerking van een Nederlandse en lokale organisatie. In dit geval is dat dus het Kroatische Documenta. MM