Rechtenstudent Jaap van Reesema (25) staat morgenavond weer op het podium in de liveshow van het RTL-programma X Factor. Met negen andere kandidaten strijdt hij om een zangcarrière.

Je hebt al jaren zangervaring, waarom doe je nu pas mee aan een talentenshow?

Jaap: “Ik heb nu pas het idee dat ik er klaar voor ben. Optreden in zo’n grote show – afgelopen week keken er 1,5 miljoen miljoen mensen naar – gaat mij nu goed af, omdat ik vier jaar heb gezongen in de Hermes House Band van studentenvereniging RSC. Bovendien ben ik bijna klaar met mijn studie, dus qua timing kwam X Factor op het goede moment.”

Hoe zien je weken er op dit moment uit?

“De hele week staat in het teken van de liveshow op vrijdagavond. Ik kies samen met mijn coach Angela Groothuizen een nummer om te zingen, probeer toonhoogtes uit, en pas kleding voor de show. Een nummer kiezen gaat in overleg met Angela en daarin is ze heel soepel. Ze is sowieso te gek. Ze is heel warm, waardoor ik me meteen bij haar op mijn gemak voel. En ze heeft uiteraard veel verstand van de business.”

Wie van de overige kandidaten vind je het best?

“Poeh, dat kan ik niet zeggen. Iedereen die het heeft geschopt tot de liveshows is ontzettend goed, dus het is nu een kwestie van smaak. Wat spreekt het publiek het meest aan?”

Is er haat en nijd tussen de kandidaten?

“Nee, zeker niet. Het is een clichébeeld, maar de sfeer is juist ontspannen. Ook als iemand afvalt, vind ik dat oprecht jammer. Natuurlijk is iedere deelnemer in principe een concurrent, maar zo voelt dat niet. Kelvin en ik zijn misschien nog wel meer concurrenten, omdat we dezelfde stijl hebben. Als het bij één van ons echter niet lekker loopt, zal de ander meteen klaarstaan om te helpen. Ook de mensen achter de schermen zijn heel relaxed. Dat is ook wel nodig, want op de vrijdag van de show is het een spannende toestand.” LJ