Scholieren Thom Wetzer en Elisabeth van Lieshout zijn dit weekend de winnaars geworden van het NK debatteren. Zij versloegen onder andere oud-EUR-student en debater Lars Duursma en zijn kompaan Victor Vlam.

Voor de allereerste keer sinds het eerste NK in 1997 werd het kampioenschap gewonnen door twee scholieren. Elizabeth van Lieshout (17) van het Stedelijk Gymnasium Utrecht en Thom Wetzer (18) van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen lieten alle studententeams achter zich. Bovendien versloegen ze wereldkampioen debatteren in het Engels als tweede taal, Lars Duursma die samen met Victor Vlam aan het NK meedeed.

Verrast

Duursma begon enkele jaren geleden het bedrijf Debatrix. Samen met Vlam geeft hij onder meer trainingen aan politici en bedrijven. “Afgelopen week heb ik nog het boek van Lars Duursma bij de bibliotheek geleend om me voor te bereiden”,  vertelt Van Lieshout op nrcnext.nl op 12 april. Hij zegt in dezelfde krant ‘heel erg verrast’ te zijn door de eerste prijs. GE