De Oude Vier van de Rotterdamse studentenroeivereniging Skadi heeft gisteren voor de vijfde achtereenvolgende keer het koningsnummer op de Varsity gewonnen. In de geschiedenis van de Varsity kwam deze prestatie nooit eerder voor met hetzelfde team.

De sfeer op het Amsterdam-Rijnkanaal, waar de wedstrijden van de oudste studentenroeiwedstrijd van Nederland plaatsvonden, werd wat gedrukt door het slechte weer, vertelt Pieter van Wijk, verantwoordelijk voor de externe relaties bij Skadi. “Iedereen had zijn of haar jas hoog dicht geritst, maar toen de onze Oude Vier na de start al snel op kop lag, begonnen veel Skadianen zich al uit te kleden.

De aanhangers van aartsrivaal Nereus uit Amsterdam lieten zich niet kennen en ontdeden zich ook haastig van hun kleding”, grinnikt Van Wijk. “Tevergeefs, want Skadi kwam als eerste over de finish.” Traditiegetrouw sprongen de Skadianen – de mannen slechts gehuld in hun verenigingsdas – het water in om de Oude Vier te feliciteren.

Foto: Merijn Soeters

Kroegjool

De ploeg, bestaande uit Mitchel Steenman, David Kuiper, Olaf van Andel, Roel Haen en stuurvrouw Inger-Elze de Langen, zijn gisteravond vanaf het Rotterdamse Centraal Station in een koets naar sociëteit Hermes vervoerd. Talloze Skadianen begeleidden hen per fiets of te voet. Op de sociëteit van studentenvereniging RSC huldigde oud-burgemeester Ivo Opstelten de ploeg, waarna de kroegjool losbarstte. Van Wijk: “In totaal hebben we tweehonderd fusten bier ingeslagen, en het feestje zal pas afgelopen zijn als het op is.”

Oude Vier neemt afscheid

De Oude Vier van Skadi legde de baan van drie kilometer af in 10.22 minuten. Bekijk de video van de race, en het videoverslag van een training. In het AD van vandaag zegt Mitchel Steenman overigens dat het waarschijnlijk de laatste keer is geweest dat de Oude Vier in deze samenstelling heeft geroeid. Hij wil de jongere jongens de kans geven om in hun voetsporen te treden. LJ

Bekijk meer foto’s op AD.nl