Het kiezen van de juiste studie is voor veel studenten een moeilijke opgave. Trainster Simone Keijzer ging op donderdagochtend 8 april, door middel van een workshop ‘Studiekeuze’, de strijd aan met de twijfels van een aantal studenten.

In een computerlokaal van de Universiteits Bibliotheek (UB) zit een groepje studenten vol vragen over de juistheid van hun studiekeuze. De een is al met twee studies gestopt en heeft een heel brede interesse. De ander heeft de afgelopen twee jaar, wat studeren betreft, niet veel uitgevoerd. Ze wil nu aan een studie beginnen die ze ook echt af zal maken. Simone Keijzer: “Ik ben zelf ook meerdere keren van studie geswitcht. Het is heel vervelend om enthousiast aan een opleiding te beginnen en er uiteindelijk achter te komen dat het weer niets voor jou is.”

Verkeerde verwachting

Tijdens een uitgebreid rondje waarin de studenten vertellen over hun studieloopbaan tot nu toe, worden verschillende problemen geanalyseerd. De verwachting die ze van een studie hebben, is volgens de studenten vaak anders dan de werkelijkheid; negatieve aspecten van een opleiding worden tijdens voorlichtingsdagen niet verteld.

Kiezen kost tijd

Daarnaast kunnen veel studenten zich niet voorstellen dat ze een bepaald beroep volgens hen, hun leven gaan uitoefenen. “Een studiekeuze maken heeft tijd nodig en kost moeite. Die keuze kun je niet versnellen, maar je kunt wel zorgen dat je ermee bezig bent”, aldus Keijzer.

Keuzes zijn eindeloos

Als zij vervolgens een aantal mogelijke studies opnoemt voor één van de aanwezige studenten, reageert die met: “Ik heb nog nooit van die studies gehoord!” Kiezen wordt volgens Keijzer dan ook steeds lastiger in deze maatschappij met zijn grote hoeveelheid mogelijkheden.

Test

De studenten krijgen deze ochtend door haar meerdere strategieën uitgelegd, zodat zij zichzelf op weg kunnen helpen met keuzes maken. Tijdens de workshop wordt ook een test gedaan met kaartjes om interesses te bepalen en krijgen de studenten een werkboek mee, inclusief inlognaam voor andere studiekeuzetesten op het internet. MW