Mogen studentenverenigingen straks geen biertje meer tappen voor bij het eten? Die kans bestaat als de wijziging van de Drank- en Horecawet doorgaat. Gemeenten kunnen dan meer beperkingen aan drankgebruik opleggen. Maar er klinkt veel kritiek.

Dinsdag besprak de Tweede Kamer de wetswijziging die als belangrijkste doel heeft alcoholconsumptie onder jongeren tegen te gaan. In de nieuwe regeling kunnen gemeenten de tijden waarop drank geschonken mag worden bij niet-commerciële verenigingen, zoals studentenverenigingen, inperken.

 ‘Tuttigheid ten top’

“Dat kan betekenen dat straks bijvoorbeeld pas na negen uur ’s avonds de tap open mag. Veel studenten eten op hun vereniging. Dan zouden ze daar niet eens meer een biertje of een glas wijn bij kunnen drinken. Tuttigheid ten top”, vindt voorzitter Anne Muyres van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV).

24-uurs vergunning

Voor SSR-Rotterdam zou een strengere Drank- en Horecawet negatieve gevolgen hebben, want nu kent de vereniging geen beperkingen op drankgebied. “We hebben een vergunning om 24 uur per dag alcohol te schenken”, aldus vice-preses Madieke van Gennip. Wat er precies zal veranderen, kan ze nog niet zeggen, want ze kent de nieuwe wet nog niet goed.

Verschillende glazen

Joost Burggraaf, vice-preses sociëteit van het RSG, heeft zich ook nog niet verdiept in de nieuwe wet, maar vermoedt dat zijn vereniging al aardig voldoet aan de eisen. “Wij hanteren de regel dat alcohol en fris in verschillende glazen geschonken moet worden, zodat je snel ziet wie alcohol drinkt en wie niet. Ook schenken wij pas alcohol na zes uur ’s avonds.”

Alcoholtoerisme

In de Tweede Kamer werd dinsdag als nadeel genoemd, dat als gemeenten meer eigen bevoegdheden krijgen, het alcoholbeleid kan gaan verschillen van stad tot stad. “Dat werkt rechtsongelijkheid en alcoholtoerisme in de hand”, vreest PvdA-kamerlid Lea Bouwmeester.

Seminar over alcoholbeleid

De studentenverenigingen bereiden zich intussen voor op onderhandelingen met gemeenten over het alcoholbeleid. Muyres: “Ik vind het goed dat er iets gedaan wordt tegen drankgebruik onder jongeren, maar daar vallen studenten niet onder.” Om de lokale politiek daarvan te overtuigen, houdt de LKvV volgende week een seminar over alcoholbeleid. Bestuurders van studentenverenigingen kunnen daar oefenen op gesprekken met wethouders. “We moeten ze overtuigen van het belang van verenigingen voor de gemeente. We betrekken studenten bij hun stad en hun studie. En ja, een biertje op zijn tijd hoort daar nu eenmaal bij.”

Voor de verenigingen in de Maasstad zal de Rotterdamse Kamer van Verenigingen de onderhandelingen voeren. HOP/LJ