Op 6 en 7 april brengt het Rotterdamsch Studenten Toneel (RST), als onderdeel van de studentenvereniging het RSG, het humoristische stuk ‘Pluk – wat de juf je nooit vertelde’ ten tonele. 

Tijdens de voorstelling, die gebaseerd is op het beroemde verhaal van Annie M.G. Schmidt, zal de inmiddels bejaarde Aagje, die het hele verhaal van Pluk van dichtbij heeft meegemaakt, de toeschouwer vertellen hoe het nu werkelijk zit. EM sprak met Rogier van Toor, die samen met Wicher Hulzebosch de tekst voor het toneelstuk schreef.

Wat is jouw eerste herinnering aan het verhaal van Pluk?

“Ik weet niet wie het verhaal het eerst aan mij voorlas, mijn moeder of de juf op school, maar in ieder geval hebben ze het allebei gedaan. Ik herinner me het jongetje in een rood kraanwagentje, dat een kakkerlak redt, die bevriend is met de vriendelijke boekverkoper meneer Pen, Aagje ontmoet, en met haar en de Stampertjes op vakantie gaat. Toen ik het verhaal opnieuw doorlas, zag ik pas hoe goed het eigenlijk geschreven is; opgedeeld in korte avonturen om voor te lezen.”

Hoe is het idee voor het toneelstuk ontstaan?

“Het is natuurlijk een fantastisch verhaal, in de dubbele zin van het woord. Je kunt je afvragen war er allemaal achter zou kunnen zitten. Misschien is het volledig fictie, maar misschien is het hele verhaal van een pratende duif en een jongetje van zes, dat een kraanwagen bestuurd, wel één grote metafoor voor wat er werkelijk gebeurd zou kunnen zijn. Dat was ons uitgangspunt. Het ware verhaal achter Pluk.”

Wat is de moraal van het verhaal?

“De onderliggende gedachte is dat niet alles is wat het lijkt. Een verhaal kan op meerdere manieren verteld worden. Soms is er meer dan je in eerste instantie verwacht.”

Wat kan het publiek verwachten?

“Op de eerste plaats een avond vol humor, liefde, list, bedrog, intriges en ambities. Het is bovenal een parodie op de klassieker van Annie M.G. Schmidt. Maar het is ook een liefdesverhaal, een verhaal over de onderwereld en over intermenselijke relaties. Hoewel de karakters van de personages zijn uitvergoot, zullen ze voor iedereen herkenbaar zijn.”

Pluk – wat de juf je niet vertelde is te zien op 6 en 7 april om 20.00 uur in het Bibliotheektheater Rotterdam. Kaarten kosten €2,50 voor leden van RSG en € 5,- voor niet-leden. Informatie en kaartverkoop via www.rotterdamtheater.nl