Laurens Winkel, hoogleraar rechtsgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit, ontdekte dat de Nederlandse Spoorwegen Fyra-reizigers met een NS-jaarkaart ten onrechte een toeslag laat betalen. Om te voorkomen dat dit aan het licht kwam, bood de NS Winkel ‘zwijggeld’ aan.

Winkel reist dagelijks met de hogesnelheidstrein Fyra tussen Amsterdam en Rotterdam. Toen de NS echter een toeslag van tien euro per rit in rekening ging brengen – ook voor abonnementshouders – ging Winkel niet akkoord.

Discussie met conducteur

Dag in dag uit ging hij in discussie met de conducteurs van de Fyra. “Achterop mijn abonnementspasje staat dat de pas te gebruiken is in alle binnenlandse NS-treinen, met uitzondering van de Thalys. Dan is dat toch zo klaar als een klontje dat ik ermee in de Fyra mag reizen zonder extra te betalen?”, aldus de verontwaardigde hoogleraar.

Mond houden

Al sinds september 2009 is Winkel in conclaaf met de NS over de toeslag, die hij toch maar betaalde om niet continue in discussie te hoeven gaan. Uiteindelijk beloofde de NS Winkel in februari om alle extra kosten – de toeslagen en advocaatkosten – te vergoeden, mits hij over de hele kwestie zijn mond zou houden. De NS gaat de extra toeslag voor vaste Fyra-reizigers namelijk van 1 april tot 1 september afschaffen en noemt dit een ‘cadeautje’ voor de abonnementshouders. Bij losse kaartjes moet de toeslag nog wel betaald worden.

Geen euro terug

De hoogleraar is nog steeds ontzettend boos op de NS. Ondanks de beloftes heeft Winkel namelijk nog geen euro terugontvangen van de treinvervoerder.

Reactie NS

De NS noemt het verhaal van Winkel over het betalen van zwijggeld ‘volkomen onzinnig’. In de Volkskrant van 31 maart zegt een woordvoerder dat de toeslag duidelijk in de algemene voorwaarden van het bedrijf vermeld staat en daardoor wel rechtmatig is. LJ

Lees het volledige bericht van 30 maart in NRC Handelsblad

Lees de reactie van de NS van 31 maart in de Volkskrant

Lees ook het coververhaal van de papieren nrc.next van 31 maart