Particuliere huurders in de Maasstad kunnen op de kale huur vaak al 130 euro per maand besparen. Het Huurteam Rotterdam controleert huurprijs, servicekosten en onderhoudsgebreken en regelt in 80 procent van de gevallen forse kostenbesparing.

Het Huurteam behartigt in opdracht van de gemeente Rotterdam de belangen van particuliere huurders, die minder dan 648 euro kale huur betalen. “Zij hebben vaak weinig kaas gegeten van hun belangen en rechten, terwijl dit voor verhuurders dagelijkse kost is. Dit maakt verhuurders machtig ten opzichte van hun huurders”, aldus Menno Maarse van het Huurteam.

Maximale stijging

In deze periode van het jaar krijgen huurders bericht over de mogelijke huurstijging op 1 juli. Volgens Maarse weten velen echter niet dat de vastgestelde huurverhoging dit jaar maximaal 1,2 procent bedraagt. Als de huurprijs harder stijgt dan dit percentage, of de servicekosten schieten omhoog, doen huurders er goed aan om het huurteam in te schakelen.

Weinig moeite

Dit kan met één telefoontje. Binnen een week controleert het huurteam aan de hand van het puntensysteem voor huurwoningen of de prijs te hoog is of niet. Zo ja, dan nemen Maarse cum suis de hele procedure op zich om de kosten te verlagen. Het enige wat de huurder nog hoeft te doen is een kopie maken van het huurcontract en het huurteam machtigen om de procedure te mogen starten. Per jaar ontvangt het team duizend aanvragen. Bij 80 procent daarvan is huurprijsverlaging mogelijk, wat in vrijwel alle gevallen ook lukt.

Huurcommissie

“Dat komt omdat wij ons al tien jaar bezighouden met het regelen van huurverlaging. Die procedures hebben we dus goed in de vingers”, verklaart Maarse hun succes. In de meeste gevallen dwingt het huurteam de prijsverlaging af door de huurcommissie in te schakelen. “Deze commissie fungeert als een soort ‘minirechtbank’ die oordeelt of de huurder in zijn gelijk staat.” LJ