Doet de EUR-student aan studeren via Hyves, Facebook of Skype?

Sociale netwerksites en programma’s als Hyves, Facebook en MSN zijn nog steeds populair. De meesten studenten die deze sites bezoeken, willen hiermee hun sociaal netwerk onderhouden. Maar steeds meer studenten gebruiken ze ook voor studiedoeleinden. Maken EUR-studenten gebruik van sociale netwerksites en programma’s voor hun studie?

Ilse Haringa, derdejaars student Psychologie

 “Ik vind vooral Google-chat erg handig voor mijn studie. Daarmee kun je heel gemakkelijk bestanden naar elkaar sturen of delen en daarover overleggen en dingen aanpassen. Zo kun je simpel een opdracht samen maken zonder dat je allebei ergens naartoe hoeft te komen. Daarnaast heb ik voor mijn studiereis via Facebook opgezocht wie er ook mee gingen met de reis. Ik wist van te voren al welke gezichten er bij de namen hoorden die op de deelnemerslijst stonden. Dat was wel grappig. Twitter gebruik ik trouwens helemaal nooit, dat vind ik niet nuttig.”

Lotte Humme, eerstejaars student IBE

“Het komt best vaak voor dat ik thuis aan het studeren ben en ik ergens niet helemaal uit kom of iets niet begrijp. Dat zet ik op Facebook en daar krijg ik dan reacties op van medestudenten. Veel buitenlandse studenten die ik ken, bellen via Skype naar hun ouders. Ik ben daardoor ook meer Skype gaan gebruiken. Dan spreken we op een tijdstip af om online te komen. Zo overleggen we met vier of meer mensen tegelijk over een gezamenlijke opdracht. Op die manier gebeurt dat steeds vaker, al spreken we nog steeds het meest af in ‘real life’.”

Stefanie Liebreks, derdejaars studente Geneeskunde

“Meestal gebruik ik MSN om te overleggen over mijn studie. Dan maak ik bijvoorbeeld een opdracht en als ik er niet uit kom, kan ik meteen hulp vragen aan een medestudent. Ik gebruik MSN eigenlijk niet meer zo vaak voor mijn sociale netwerk. Ik hoor dat steeds meer studenten om me heen gebruik maken van Skype voor groepsoverleg. Ik doe dat nog niet. Misschien loop ik daarmee nog een beetje achter, maar het is wel een goed idee. Het ligt ook aan de studie die je doet denk ik. Bij sociale studies is het handig om een netwerk in jouw vakgebied op te bouwen via Hyves of Facebook.  MW