Gewapend met spandoeken, fietsen en een hoop herrie hebben ruim tweehonderd studenten gisteren in Den Haag gedemonstreerd tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs.

Ongeveer de helft van de studenten die meelopen heeft zijn fiets meegenomen. Daarmee is de ‘fietsdemonstratie’ voor organiserend Comité SOS geslaagd. Onder het motto ‘een student heeft niets behalve zijn fiets’ gaat het achter een kar met harde muziek al leuzen schreeuwend door het centrum van Den Haag. De optocht trekt langs de kantoren van de HBO-raad en universiteitenkoepel VSNU naar het ministerie van Onderwijs en de Tweede Kamer.

‘Stufi’ wordt mogelijk leenstelsel

Veel studenten zijn bezorgd over de uitgelekte plannen van de ambtelijke commissie, die onderzoekt waar het kabinet twintig procent kan bezuinigen. Het Financieele Dagblad meldde daarover dat de basisbeurs mogelijk verdwijnt en vervangen wordt door een uitgebreider leenstelsel. De lening zou worden terugbetaald met een hogere belasting voor afgestudeerden. Ook het collegegeld kan volgens de commissie omhoog.

Te weinig college

Studente Hilde Stawski maakt zich vooral zorgen om de kwaliteit van het onderwijs. “Wij hadden afgelopen jaar op enig moment nog maar drie uur per week les”, zegt de actievoerende studente forensisch onderzoek aan Avans Hogeschool Breda. “Daar betaal ik geen 1600 euro collegegeld voor.” De opkomst vindt ze tegenvallen. “Blijkbaar zijn er toch veel studenten die denken: het komt wel goed.”

Foto’s: Hans Stakelbeek 

Boksen

Van de HBO-raad en de VSNU eisen de studenten dat ze meestrijden voor goed en vooral toegankelijk hoger onderwijs, en zich uitspreken tegen bezuinigingen. Daarvoor krijgen ze een symbolische bokshandschoen uitgereikt. Vechten tegen de politieke besluitvorming, is het idee. VSNU-baas Sijbolt Noorda kan de handschoen niet persoonlijk in ontvangst nemen. Een vertegenwoordiger van de VSNU weigert tot teleurstelling van de demonstranten afstand te nemen van een eerdere uitspraak van Noorda, die zei dat hij openstaat voor afschaffing van de basisbeurs.

Alles goed doorrekenen

Bij het ministerie van Onderwijs wordt de meute in de gaten gehouden door nieuwsgierige ambtenaren die achter de ramen van het glazen gebouw staan. LSVb-voorzitter Gerard Oosterwijk eist dat het ministerie de gevolgen van bezuinigingen goed doorrekent en daarover in gesprek gaat met de studenten. Een hoge ambtenaar benadrukt namens staatssecretaris Van Bijsterveldt dat over elk ambtelijke bezuinigingsplan eerst een politiek besluit zal worden genomen. HOP