Na een actieweek in februari en de ‘bezetting’ van het ministerie van OC en W vorige week blijven studenten om aandacht schreeuwen. In verschillende studentensteden vragen ze vandaag weer aandacht voor de acties tegen de bezuinigingen in het Hoger Onderwijs.

De acties worden georganiseerd door het Comité SOS. De protestclub hoopt met de acties studenten uit heel Nederland te mobiliseren voor een grote fietsdemonstratie aanstaande donderdagmiddag in Den Haag. De acties zijn onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Groningen en Leiden, maar ook in Wageningen waar een tolpoort is gemaakt die studenten erop moet wijzen dat de basisbeurs dreigt te verdwijnen. In Utrecht voeren ze ook actie; een ‘Leger des Heils voor studenten’ gaat de straat op.

Fietsdemonstratie

Het comité rekent op een opkomst van minimaal 500 fietsdemonstranten. Zij zullen donderdag om twee uur ’s middags vanaf het Plein een route door Den Haag afleggen. Waarschijnlijk gaat de optocht langs de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten, de HBO-Raad en het ministerie van Onderwijs. “Wij eisen dat deze organisaties zich uitspreken en hun visie geven op het hoger onderwijs”, zegt woordvoerder van het Comité SOS, Sander Breur. De protestclub is nog in overleg met de Haagse politie over de precieze route die afgelegd gaat worden. Het Binnenhof mag door de demonstranten niet worden betreden.

Verkiezingen

Comité SOS merkt dat er door de studentenacties meer aandacht is voor de aangekondigde bezuinigingen op het hoger onderwijs. Daarnaast veranderen sommige politici van gedachten door de demonstraties. “Met de verkiezingen van juni in aantocht, is het belangrijk dat studenten weten welke politieke partijen de bezuinigingen door willen zetten. Dat willen we met onze acties ook duidelijk maken, zodat studenten stemmen op een partij die hun geld niet afpikt”, zegt actievoerder Jeroen van der Starre. HOP/MW