“Take drie, zit iedereen er klaar voor”? Het is een drukte van belang in het A-gebouw, waar woensdag 17 maart opnames waren voor een ‘University Lipdub’. Dit is een clip waarin studenten playbackend op een bestaand nummer door de universiteitsgebouwen heen gefilmd worden, ter promotie van hun eigen universiteit.

Initiatiefnemer, regisseur van de dag en alumnus Arie Verheij is trots dat de Erasmus Universiteit als eerste Nederlandse universiteit haar eigen lipdub-clip heeft. Veel onderwijsinstelling over de hele wereld gingen de Rotterdammers voor. Zo is te zien op universitylipdub.com.

Hit op Youtube

Het idee achter de filmpjes is om via internet bezoekers een ander beeld te geven van een universiteit dan de geijkte promofilmpjes. Het filmpje moet in één take worden opgenomen, wat een meeslepend effect geeft aan de beelden en tevens de kans geeft om wat van de campus te laten zien. En doordat de deelnemende studenten het – hopelijk – doorsturen aan al hun vriendjes en vriendinnetjes hoopt elke instelling natuurlijk een hit te worden op YouTube.

Overleg tijdens de opnames.

‘Wonder woman’

De EUR gaat proberen wereldfaam te bereiken op de klanken van het hitje ‘Wonder woman’ van de Nederlandse band Leaf, wat als meest herkenbare frase heeft: ‘Why is my life so boring?’. Gewoon omdat het een vrolijk en geschikt nummer is om met 120 studenten uit te beelden. Studenten van vrijwel alle studie- en studentenverenigingen doen mee.

Onderuitgezakt in collegebanken

In de aula van het A-gebouw heeft zich een dertigtal studenten verzameld voor het beginshot. Ze krijgen de instructie verveeld en duf in de camera te kijken, terwijl ze onderuitgezakt in de collegebanken zitten. Zodra de camera loopt, zakt iedereen onmiddellijk onderuit, stiekem genietend van hun 15 minutes of fame. Stefan Rops, de cameraman is tevreden na afloop.

Buiten de aula wordt er intussen hard geoefend voor het volgende onderdeel van het filmpje.

Struikelen

Wendy Jansen, filosofiestudent en voorzitter van Era, de faculteitsvereniging van Wijsgebeerte, zegt niet zenuwachtig te zijn voor haar rol. “Ik moet zo de trap af lopen, richting de C-hal. Het enige probleem is dat ik mijn tekst niet zo goed ken. En dat ik bang ben te struikelen als ik de trap af kom.”CL/WG

Bekijk hieronder het resultaat van de lipdub