Doet de EUR-student belastingaangifte?

Het is weer tijd voor de belastingaangifte; vóór 1 april moeten alle aangiftes binnen zijn.

Elk jaar besluiten 400.000 mensen om géén aangifte te doen, waarvan de meesten student zijn. Per persoon lopen studenten gemiddeld 250 euro mis, wat de overheid jaarlijks tussen 52 en 78 miljoen euro oplevert. Doet de EUR-student wel aangifte?

Sanne Rosendaal (21), vierderjaars IBEB

“Ik doe altijd belastingaangifte, volgens mij al sinds mijn zestiende. Er werd veel belasting ingehouden bij mijn bijbaan in een eetcafé, en toen ik dat terugvroeg kreeg ik in één keer enorm bedrag terug. Sindsdien heb ik het ieder jaar gedaan. Naar mijn mening is het zonde om geen belastingaangifte te doen, het is toch extra geld dat je misloopt. Bovendien is het ook behoorlijk simpel, studenten zijn echt wel slim genoeg om uit te vogelen hoe je een formulier moet invullen. Helaas blijken de meeste studenten hiervoor te lui te zijn.

Over het algemeen doe ik niets speciaals met de teruggave, het wordt op mijn lopende rekening gestort en gaat op aan alledaagse dingen. Toch blijft het leuk als extraatje.”

Sven Witteveen (22), vierdejaars economie en bedrijfseconomie

“Ik weet dat ik geld laat liggen, maar toch vraag ik het nooit terug. Ik ben me er helemaal van bewust dat ik zo veel geld misloop, maar ik zie het als mijn eigen verantwoordelijkheid, en niet als die van de overheid. Er hoeft naar mijn mening echt niet zoveel moeite te worden gedaan om studenten zover te krijgen dat ze belastingaangifte doen, dat weten ze zelf toch ook wel? Promotie vanuit de overheid om aangifte te doen vind ik dan ook onzin. Als de overheid steeds meer voor zijn bevolking gaat zorgen, worden we er alleen maar lui van, en gaan we ons er ook steeds meer naar gedragen.

Het kernprobleem in mijn geval is misschien ook, dat als ik met serieuze cashflowproblemen zit, ik altijd nog terechtkan bij DUO (voorheen IB Groep) voor een kortetermijnoplossing. Dit gegeven zal waarschijnlijk ook veel andere studenten lui maken.”

Helena Wolf (21), tweedejaars IBEB

“Ik ben Duits en doe hier dan ook geen belastingaangifte, maar als we in Duitsland hetzelfde systeem hadden, zou ik er sowieso de tijd voor nemen om in ieder geval te kijken hoeveel geld ik ongeveer terug zou kunnen krijgen. Als je als student met een bijbaan gemiddeld 250 euro terugkrijgt, is dat een behoorlijk hoog salaris voor de twee uurtjes die het je kost om de formulieren in te vullen. Als ik zelf een behoorlijk bedrag terug zou krijgen, zette ik het waarschijnlijk op een spaarrekening.

Dat de overheid zo ontzettend veel geld kan houden omdat studenten geen aangifte willen doen, vind ik geen probleem. Promotie maken om studenten wel zover te krijgen, kost de overheid ook alleen maar geld, dus waarom zouden ze?” CL