Wat kan ik verwachten van een werving- en selectiebureau?

Beste Bud,

Solliciteren lukt niet zo goed en daarom heb ik contact gezocht met enkele bureaus voor werving en selectie. Ik ben teleurgesteld over de manier waarop dergelijke bureaus je behandelen. Na een eerste gesprek (soms alleen telefonisch) beloven ze je snel iets te laten horen, maar in de praktijk hoor ik daarna weinig tot niets. Bovendien kan ik vaak geen contact krijgen met de consultant met wie ik gesproken heb.

Vraag: wat kan ik wel en wat kan ik niet verwachten van een w&s bureau?

Frederique

Beste Frederique,

Verstandig om meerdere kanalen te gebruiken om een baan te krijgen. Bureaus voor werving en selectie kunnen een goede optie zijn. Helaas is de professionaliteit van dergelijke bureaus niet altijd dezelfde.

Sommige bureaus bieden zondermeer prima service. Goede informatie over opdrachtgever, functie, ontwikkelingsmogelijkheden en selectieprocedure. Degelijke intake (die soms lijkt op een proefsollicitatiegesprek), feedback op je sterke en zwakke kanten, raadgevingen en tips (bijvoorbeeld m.b.t. brief en CV). En veel contact tijdens alle fasen van de selectieprocedure, dus ook als de kandidaat niet voor een eerste gesprek wordt voorgedragen of uitgenodigd.

Professionele bureaus streven naar een langetermijnrelatie met de kandidaat. Immers, wie nu niet in aanmerking komt, kan de ideale kandidaat voor een toekomstige functie blijken. En een kandidaat zal zich een prettige (lees: professionele) behandeling herinneren en bij een volgende carrièrestap terugkomen bij zo’n bureau.

Bij andere bureaus werkt men ‘quick and dirty’, meer gericht op omzet dan op maatwerk.

Hoe kom je te weten hoe het met de professionaliteit van een w&s bureau staat? Door te informeren naar de ervaringen van anderen, dus door te netwerken. En tijdens het eerste contact goed door te vragen naar werkwijze en procedures.

Veel succes!

Bud

Reageer