Hoe geef ik een positieve draai aan mijn gestaakte studie?

Beste Bud,

Na 2 jaar heb ik besloten te stoppen met mijn studie economie. Ik wil nu een baan zoeken, maar heb alleen een vwo-diploma plus een niet-afgemaakte studie. Hoe verkoop ik dit tijdens het solliciteren?

Elsa

Beste Elsa,

In je sollicitatiebrief kun je kort aangeven om welke reden(en) je besloten hebt te stoppen met economie. Je kunt dat kort en krachtig formuleren, zonder al te veel uit te weiden. Tijdens een (eventueel) sollicitatiegesprek zul je diepgaander bevraagd worden over je besluit. Het is dan zaak duidelijk te maken dat je je besluit weloverwogen genomen hebt.

Daarbij is het verstandig te focussen op wat je wel wilt en niet op wat je niet wilt. Bijvoorbeeld: je wilt graag praktisch bezig zijn en een daadwerkelijk bijdrage leveren, je hebt ontdekt dat je meer een doener bent, je wilt leren on-the-job, je houdt meer van concreet dan van abstract en theoretisch, je kunt je dadendrang niet kwijt in die boeken, etc.

Daarnaast kun je benadrukken dat je keuzes durft te maken, knopen durft door te hakken en dat op een doordachte wijze. En je wilt nieuwe kennis meteen in de praktijk brengen. Daarmee geef je aan niets tegen studeren te hebben, maar dan wel graag gekoppeld aan de praktijk.

Bovendien heb je door naar dit besluit toe te groeien meer over jezelf geleerd. Je weet nu beter wat bij je past en daar ga je nu voor.

Tip: ter voorbereiding op het solliciteren kun je overwegen de sollicitatietraining van het Taal- en Trainingscentrum te volgen

Veel succes, Elsa.

Bud

P.S. Wie reageert en geeft Elsa een goed advies?

Reageer

(kopie 1)