De meeste studenten is het ontgaan dat er een staking van het personeel van GOM Schoonmaken aan de gang is. Medewerkers merken het wel aan de volle prullenbakken en kruimels op de vloer van hun werkkamer. Een inventarisatie op campus Woudestein.

Bij een overvolle asbak bij de hoofdingang van het H-gebouw staan drie studenten met een sigaret. Nee, het is hen niet opgevallen dat er meer peuken in de asbak liggen dat normaal. En nee, ze hebben niets gemerkt van volle prullenbakken of stoffige vloeren. Ook Sebastian van der Hoeven, bestuurslid van studievereniging Christiaanse-Taxateur, valt de bomvolle prullenbak pas op als hij hoort van de staking. “Tja, het is hier altijd een zooi”, lacht hij.

‘Ik ga niet zelf schoonmaken’

Een medewerkster van het secretariaat van de Universiteitsbibliotheek (UB) heeft wel last van de staking. “Het begint hier behoorlijk vies te worden.” Gestofzuigd en gedweild wordt er in de bieb niet, maar de meeste prullenbakken worden vooralsnog wél geleegd. Het exemplaar bij de ingang vormt een uitzondering en puilt dan ook uit met lege koffiebekers en verfrommelde chipszakken.

“Als het nog langer gaat duren moet er wel wat geregeld worden met de servicedesk van het EFB, want ze kunnen niet van ons verwachten dat we zelf de kantoren gaan schoonmaken”, aldus de secretariaatmedewerkster.

Vuilniszakken ophalen

Om zelf de prullenbakken te legen, kunnen secretariaatmedewerkers van alle afdelingen bij één van de vier EFB servicedesks vuilniszakken halen. Breng dan de EUR-pas met budgetnummer mee, zodat het EFB kan monitoren hoeveel vuilniszakken er gebruikt worden. Volle zakken kunnen weggegooid worden in de restafvalcontainers die in de meeste gebouwen op de begane grond te vinden zijn.

Volle asbak voor ingang H-gebouw.

‘Mannen doen het zelf maar’

Karin Milovanovic en Lalita Rambhajan werken op het stafsecretariaat van bestuurskunde in het M-gebouw en hebben de nieuwe vuilniszakken al klaar liggen. “Een prullenbak legen willen we nog wel doen, maar zelf het bureau afnemen en stofzuigen; daar beginnen we niet aan.” Ook houden de dames de wc-rollen in de toiletten in de gaten. “Maar bij de mannen kijken we niet hoor, dat doen ze zelf maar”, zegt Milovanovic resoluut.

Nog geen sporten uitgevallen

Frans van der Kroef, beheerder sportcentrum, vindt de stakingsactie begrijpelijk, maar is er niet blij mee. “Door de staking wordt het voor ons lastiger om de gebruikelijke service te leveren aan onze sporters. Gelukkig worden de sportvloer en het sanitair nog wel schoongemaakt. Als dat niet het geval was, zou er in sommige zalen niet meer gesport kunnen worden.” LJ/CL

Lees meer over de staking en de reactie van vakbond FNV